Szentes és környéke

2013.05.03. 23:15

Hétfőtől az autók előtt is megnyitják a Kurca-hidat

Szentes - Hétfőtől már az autók is igénybe vehetik a szentesi Kurca-hidat, amely teljesen csak július 11-ére lesz készen. Április 26-án a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak már megnyitottak egy „kaput" a közlekedésre.

Imre Péter

A gyalogosok és a kerékpárosok már használhatják a rekonstrukció és bővítés alatt álló szentesi Kurca-hidat. Hétfőtől nappal és egy sávon már az autósok is igénybe vehetik. Éjszakára mindkét sávot megnyitják. A 71 millió forintos beruházás határidőre, július 11-ére készül el teljesen – tudtuk meg Aszódi Imrétől, a kivitelező szarvasi Integrál Építő Zrt. építésvezetőjétől. A cég felvonulási területként a Vecseri foki merőleges beállítású parkolókból 10-et vesz igénybe.

A projekt tavaly november 26-án, a munkaterület átadásával indult, majd december 6-ától az esztendő végéig végrehajtották a vízkizárást, megkezdték a híd egy részének bontását, az építés januárban startolt. Az eredetileg 1884-ben készült hidat – 1927-ben egy oda nem illő szerkezettel bővítették – most a leggyengébb pontján, középen vasbeton szerkezettel erősítették meg, és bővítésként 2,5 méteres részt „ragasztottak" hozzá. Csongrád felé közlekedve a Kurca-híd bal oldalán kerékpáros és gyalogos, a jobbon pedig csak gyalogos közlekedésre alkalmas sávot alakítottak ki. A híd mindkét oldalán – szaknyelven a kifolyási és a befolyási oldalon – az eredeti 1884-es állapotokat állították vissza, a falazott boltívet a víz felett. A munkálatok március 5-étől április 26-áig teljes útzár mellett folytak.

A hétvégén még kizárólag a gyalogosoké és kerékpárosoké a Kurca-híd.Fotó: Karnok Csaba

A hétvégén még kizárólag a gyalogosoké és kerékpárosoké a Kurca-híd.
Fotó: Karnok Csaba

A meder kitakarításánál 80 köbméter szemetet emeltek ki a Kurcából, akadt közte betondarab is. Az építés során érték meglepetések is a szakembereket: az alap 8 méter mélyen nyúlik a földbe – szinte kirobbanthatatlan. A támfalnál a saroktéglákat még félig nyers állapotban formára, ferde oldalúra alakították ki annak idején a helyi téglagyárban, az akkori szakik is tudtak valamit – jegyezte meg [namelink name="Aszódi Imre"]. A folytatásban, kis túlzással, már csak „kozmetikázás" folyik, valamint a hídra a város felől fel- illetve levezető utat újraaszfaltozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!