Szentes és környéke

2013.08.15. 17:27

Méltó kapu nyílt a szentesi belvárosra

Szentes – Jelképezze a híd azt, hogy az embereknek együtt kell működni – mondta Szirbik Imre polgármester. Megújult a bíróság épülete és védőszent tekintete óvja az utazókat a Kurca-hídnál.

Králik Emese

– Hidakat mindig oda építünk, akár szimbolikusan, akár kézzel fogható műtárgyként, ahol össze szeretnénk kötni valamit – mondta [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester az avatási ünnepségen. Azért gyűltek össze a Kurca-hídnál, hogy hivatalosan is átadják a megújult átkelőt, a bíróság megszépült épületét és a hosszú idő után ismét felállított Nepomuki Szent János szobrot. – Jelképezze a híd azt, hogy az embereknek együtt kell működni. Mint építészeti remek, büszkeséggel töltheti el a szentesieket, mint közlekedési útvonal pedig méltó kaput nyit a belvárosra – hangoztatta a város vezetője.

Méltó kapu nyílt a szentesi belvárosra - felavatták a Kurca-hidat. Fotó: Králik Emese (galéria)


A számos elemből álló, összesen mintegy 1 milliárd forintba kerülő városközpont-rehabilitáció egyik látványos eleme lett az eredetileg 1884-ben épült, most megújult, kiszélesített híd. A részben pályázati pénzből, részben önerőből származó 91 millió forintból az Integrál Zrt. a műtárgyat közepén vasbeton szerkezettel erősítette meg, 2,5 méterrel kiszélesítette, kerékpáros és gyalogos sávot alakított ki rajta.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!



Azt, hogy a hídon át Szentesre érkezőket a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentje fogadja, [namelink name="Móra József"] önkormányzati képviselő szorgalmazta először. A Nepomuki Szent Jánost ábrázoló alkotás az 1700-as évek végén a Kurca partján állt, kicsit lejjebb a mai hídtól. [namelink name="Wittek Krisztina"] főépítész elmondta: az emlékmű sok viszontagságon ment át, hiányzott a feje és a keze, de [namelink name="Szemerey-Kiss Balázs"] kőszobrász-restaurátor remek munkát végzett, megjelenésében, színeiben is visszaállította az eredeti állapotot. Az alkotást [namelink name="Száva Szabolcs"] katolikus káplán áldotta meg. – Tanuljuk meg azt a szent életéből, hogy mi magunk is hidak legyünk ember és ember között – szólt a megjelentekhez.

A bíróság felújítása a projektben konzorciumi tagként közreműködő Szegedi Törvényszéknek köszönhető. A kivitelező Bodrogi Bau Kft. ügyvezetője, [namelink name="Bodrogi Ferenc"] a 96 millió forintos beruházásról elmondta: örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy a visszajelzések szerint a törvény háza tetszik a szentesieknek.

A hidat a hagyományoknak megfelelően egy hordó átgurításával avatták fel. Az ünnepségen [namelink name="Paulovics Tamás"] verset mondott, közreműködött Szentes Város Fúvószenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!