Szentes és környéke

2014.05.29. 22:41

Iszonyatos energia Fábiánsebestyén alatt

Fábiánsebestyén - A katasztrófavédelem kérésére nemrég bekerítette a Mol a Fábiánsebestyén-4 jelű kutat, amelynek fúrásakor, 1985-ben 170–190 fokos gőz tört föl, és meghalt a fúrómester. Az iszonyatos energiát cementdugó zárja le, még mindig nem tudják hasznosítani.

Bakos András

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Októberben tartott szemlét a katasztrófavédelmi főigazgatóság a Fábiánsebestyén-4 jelű kútnál, és észrevétele nyomán a Mol Nyrt. körbekerítette a létesítményt. Nem mintha bárkit baj érhetne ezen a helyen, mert – mint a Mol érdeklődésünkre tájékoztatott – az állami tulajdonú és általuk gondozott, de használaton kívüli gőzkutat cementdugó zárja biztonságosan, és fel is van töltve iszappal. A kútfejet rendszeresen ellenőrzik, 28 éve itt „nem jelentkezett nyomás". Akkor, 1985. december 16-án a 4239 méterig mélyített lyukban – eredetileg szénhidrogént kerestek – épp fúrót cseréltek, amikor a kút beindult. „A kitörés hamarosan kitermelte a kutat megtöltő iszapmennyiséget, s az iszap elfogytával gőzkitöréssé vált" – idézi föl az esetet a Miskolci Egyetem Gázmérnöki Intézeti Tanszékének két tanára, [namelink name="Bobok Elemér"] és [namelink name="Tóth Anikó"] az esetről szóló tanulmányban.

Ebben nem szerepel, de a kút emberéletet is követelt: Kós Györgytől, Fábiánsebestyén polgármesterétől tudjuk, aki akkor Eperjesen volt körzeti orvos, hogy a fúrómester meghalt a gőzkitöréskor, neki kellett megvizsgálnia. A kutatók szerint a kitörés elfojtásán dolgozók az életveszély dacára nagyon sok értékes adatot rögzítettek, így kiderült a rétegről, hogy „ezt meghaladó túlnyomásokat a Mexikói-öböl texasi partvidékén mértek, de a Gulf Coast tárolóiban alig 110 Celsius a hőmérséklet.

A Fábiánsebestyén–Nagyszénás rendszer tehát világviszonylatban is egyedülálló rezervoár, amelynek hasznosítása nagy kihívás geotermikus szakembereink számára". 170–190 Celsius-fokos gőzről, iszonyatos energiáról van szó. 2006-ban írtuk, hogy a Mol izlandi és ausztrál vállalattal szövetkezett hazai geotermikus energia hasznosítására, és esetleg a fábiánsebestyéni kútnak is nagyobb szerep jut. Ebből aztán még terv sem lett, egyelőre nem is lesz. A Mol most azt közölte lapunkkal, hogy a kút „szénhidrogén-kutatási területet és koncessziós területet sem érint, tehát jelen állapot szerint a hasznosítására jogilag nincs lehetőség".

Ha lenne, például koncessziót írnának ki ide, a pályázók a kezdeti lelkesedés után várhatóan hamar lehűlnének. Mert nemcsak a nyomás és a nagy hőmérséklet ad a társaság szerint ma még megoldhatatlan feladatot, hanem a magas sótartalom is. Azt írta az újság, hogy amikor a kitörés elfojtásán dolgoztak, a tíz centiméter átmérőjű cső rövid idő alatt ujjnyira szűkült a lecsapódó só miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!