Szentes és környéke

2009.07.10. 22:59

Egymásra lőttek a humor nagyágyúi

Szentes - Rossz tréfa, ami a magyar humor világában zajlik: Gálvölgyi János leszólta a stand-up comedyt és művelőit, Kiss Ádám pedig azzal vágott vissza, hogy a Heti hetes sztárja lapról olvassa mondókáját. Tényleg nemzedékváltás zajlik? Nem egy szakmabeli, hanem a közönség dönti el, van-e létjogosultsága az új műfajnak – mondta lapunknak a botrányról Badár Sándor.

Bakos András

„Súlyos problémának tartom, hogy egyre több olyan embert láthatunk a televízióban és a színpadon, aki azt hiszi, hogy amiért le tud írni három poént, máris tehetsége van a humor műfajához. Lehet, hogy bennem van a hiba, és persze kivételek is léteznek, de sajnos ez a jellemző a nagy többségre. Lassan ott tartunk, hogy olyan írók és színészek tűnnek el, akik igazán érdemesek lennének arra, hogy színpadra állhassanak" – nyilatkozta a minap Gálvölgyi János a Napi Ásznak.

Gálvölgyi János szerint három poén kevés a sikerhez. Fotó: DM/DV

Gálvölgyi János szerint három poén kevés a sikerhez. Fotó: DM/DV
Nyilván nem csak ezt mondta a 61 éves, Kossuth-díjas színművész, az interjúból mégis ezt emelte ki a sajtó. Nem véletlenül. A stand-up comedy már nem vadonatúj műfaj a magyar humor világában, igazán ismertté azonban az utóbbi években vált, a nagyobb közönség számára a Showder Klub című műsor révén.

Gálvölgyi megjegyzése azért szólt nagyot, mert most a Karinthy-gyűrűt, a szakma legnagyobb elismerését is e műfaj egyik jeles képviselője, a szentesi születésű, 32 esztendős Kőhalmi Zoltán kapta. Megkérdeztük Zoltánt, mit gondol az ügyről, de ő nem akart véleményt nyilvánítani. Megszólalt viszont Kiss Ádám és Somogyi András. A Showder Klub két fiatalja szerint Gálvölgyi féltékeny rájuk.

őhalmi Zoltán inkább nem nyilatkozott.

Kőhalmi Zoltán inkább nem nyilatkozott.


A sajtó nemzedékváltásról ír a botrány kapcsán. Gálvölgyi „egész generációja nevében beszél, akiktől valóban jókora területeket nyertek el a stand-uposok" – írja a Női Lapozó című internetes oldal, amely meg is szavaztatta olvasótáborát: régiek vagy újak? A legfrissebb állás 37–63 százalék, az újak javára. Azt a következtetést mégis kár lenne levonni, hogy az „öregek" föllázadtak a „fiatalok" ellen – merthogy középkorosztály is létezik. Maksa Zoltán például kifejezetten örült az új generáció fölbukkanásának. Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor, a műfajt mégis megvédi.
– Ha két évvel ezelőtt mondta volna ezt Gálvölgyi, zömmel azokat szólta volna le, akiknek az írásait előadta a Rádiókabaréban – mondja a 45 éves színész. – Azt a változást, ami ott lezajlott, sajnálhatja, de erről nem a fiatalok tehetnek. Az általa megszólt emberek között akad olyan, aki már 7 éve járja az országot. A stand-up comedy élő műfaj, nem véletlen, hogy megtalálta a helyét, mert közönségigény hívta életre. Nem egy szakmabeli dönti el, van-e létjogosultsága.

Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor

Nem minősíti Gálvölgyi véleményét a Szenteshez kötődő Badár Sándor
A műfaj közönsége pedig nem föltétlenül csak fiatal felnőttekből áll: a Showder Klub legutóbbi, május 25-ei adását az este 10 órai kezdés ellenére is sokan, 831 ezren nézték. Ebből csak 448 ezer tartozott a 18–49 éves korosztályhoz.

Badár Sándor a stand-up comedyről:

A stand-up comedy élő műfaj, nem véletlen, hogy megtalálta a helyét, mert közönségigény hívta életre. Nem egy szakmabeli dönti el, van-e létjogosultsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!