Szentes és környéke

2011.02.15. 21:16

Előnyt kovácsolhat a drágulásból Szentes

Szentes - Szentes és térsége előnyt kovácsolhat abból, hogy az elkövetkező évtizedben jelentősen nőni fognak az élelmiszer- és energiaárak. Arról is szó esett a tegnapi ECO Szentes konferencián, hogy a Petőfi Szálló felújítása 2012 tavaszára fejeződik be.

Bíró Dániel

Nagy érdeklődés kísérte a tegnapi, először megrendezett ECO Szentes konferenciát, amelyen a település és térsége gazdasági lehetőségeit ismertették a neves előadók. A megjelenteket Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kistérségi vezetője, önkormányzati képviselő köszöntötte, aki lapunk tegnapi számából is idézett bevezetőjében, kiemelve, hogy mennyivel nőtt az álláskeresők száma januárban. [namelink name="Henterné Tringer Ágnes"], a Nemzetgazdasági Minisztérium befektetési főosztályvezetője elmondta, a kormányzat egyik legfőbb feladatának tekinti a jelenleg 11 százalékos munkanélküliség csökkentését, a foglalkoztatás növelését. Ennek érdekében támogatásokkal ösztönözve a vidéki városokba – főleg az ország keleti és déli részébe – irányítanák a befektetői tőkét.

[namelink name="Sarkadi Szabó Kornél"], a Cashline szentesi gyökerekkel bíró vezető elemzője arra világított rá, hogy a válságkezelést hitellel és pénznyomással oldották meg a világban, ezért nem véletlen, hogy a háztartásokban is egyre inkább érzékelhető az infláció. Szerinte az élelmiszer- és energiaárak további jelentős növekedése várható az elkövetkező évtizedben. Ez viszont jól jöhet Szentesnek és térségének, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik a helyi mezőgazdaság és élelmiszeripar, ráadásul a föld alatt lapul egy óriási termálkincs, amelynek megfelelő hasznosítása lendíthet a környék gazdaságán.

Erre a témára [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester is kitért, jelezve, hogy 2014 végén lép életbe a visszasajtolási kényszer, amit ha nem tesznek semmissé törvényi szinten, ellehetetlenülnek az érintett gazdálkodó szervek. A város vezetője leszögezte, a munkahelyteremtés elősegítését tekinti elsődleges feladatának, mert a legfrissebb kimutatások szerint helyben 3000 álláskereső vár munkára.

Nappali kórház a Petőfi mellé

– Jóllehet visszaesés tapasztalható a turizmusban, a magas színvonalú szolgáltatások esetében javultak a mutatók a válság kirobbanása óta – vezette föl előadását [namelink name="Zsohár Árpád"]. A Petőfi Szálló felújításában érdekelt üzletember elmondta, az egészség- és sportturizmus lehet számukra a kiugrási pont, de ehhez nem elég egy kényelmes szoba, a vendégek komplex kezelésére van szükség. Ezért a Petőfi utcai foghíjtelken egy nappali kórházat építenek, 72 szobával. Zsohár szerint egy új 50 méteres medence is kell a városnak, hogy a sportolókat ide tudják csábítani. A beruházásról elmondta, 2012 tavaszára fejeződik be a szálló felújítása, az új szárny pedig jövő őszre épül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!