Szentes és környéke

2011.04.28. 22:00

Legrand és a felelősségvállalás

Szentes - 12 milliárd forintból újította fel régi gyártelepét, semlegesítette a környezeti károkat, segített Devecserben, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, és véradóbarát munkahely is az 50 éves szentesi Legrand Zrt. A cégnél csütörtökön arról tanácskoztak, hogyan hat az ilyen felelősségvállalás az ország életére.

Králik Emese

A versenyszféra társadalmi felelősségvállalásáról szóló rendezvényen látta vendégül csütörtökön a szentesi Legrand Zrt. a megye nagyobb vállalatainak vezetőit, politikusokat, valamint a klíma- és energiaügyért felelős államtitkárt, Bencsik Jánost. A program az Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület (EMVFE) országjáró roadshow-jának soron következő állomása volt az 50 éves fennállását ünneplő cégnél. Az egyesületben a zrt. igazgatója, [namelink name="Károlyi László"] elnökségi tag. A szentesi cég a felelősséget nemcsak a gyárkapun belül, azon kívül is vállalja.

– A mai rendezvény tapasztalatcsere. Az EMVFE a felelős gondolkodás eszméjét hirdeti, és úgy tapasztalom, egyre több vállalat gondolkodik hasonlóan – mondta Károlyi László. – A vörösiszapár sújtotta Devecserben az óvoda elektromos felújításában vettünk részt. Az áradás által megrongált 50 szendrői lakásba modern szerelvényeket vittünk, azokat felszereltük, helyreállítottuk a polgármesteri hivatal épületének elektromos hálózatát. Erre összesen 5 millió forintot fordítottunk. Szentesen a laktanya és a kórház gyermekosztálya, Hódmezővásárhelyen szintén a kórház egyes osztályainak korszerűsítésében segédkeztünk.

Gyárlátogatás. Vízhányó Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Kőrösi Tibor csongrádi, Szabó István derekegyházi polgármester, Bencsik János állam

Gyárlátogatás. Vízhányó Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Kőrösi Tibor csongrádi, Szabó István derekegyházi polgármester, Bencsik János államtitkár, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, és aki kalauzol: Károlyi László, a Legrand igazgatója. Fotó: Králik Emese
A cégnek az önkormányzattal is jó a kapcsolata, helyi családoknak is segít – hallottuk [namelink name="Ludányiné Ternai Szilvia"] titkárságvezetőtől. A cég dolgozói nemrég egy egész könyvtárnyi könyvet gyűjtöttek össze egy erdélyi falu részére. Az európai autómentes nap rendezvényeihez a vállalat rendszeresen csatlakozik, a Két kerékkel egészségesebb elnevezésű sportrendezvénnyel. Üzleti partnereiknek a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből vásároltak ajándékokat, üdvözlőlapjaikon a mellrákos betegek alapítványát támogató bélyegeket használtak.

A cég korábban 12 milliárd forintból újította fel gyártelepét, és semlegesítette a környezeti károkat. A rehabilitáció egy négyéves program keretében idén tovább folytatódik. A vállalat dolgozói a helyi ipari parkban több alkalommal vállaltak takarítást és tereprendezést, továbbá segítik a helyi cégeket abban, hogyan működtessék környezetkímélő módon a villamossági berendezéseiket. Az egészséges életmód szem előtt tartása abban is megmutatkozik, hogy Károlyi László 2010 végén a véradóbarát munkahely címet is átvehette a fővárosban.

Vásárhelyi mintaprojekt

[namelink name="Bencsik János"], a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára [namelink name="Lázár János"] polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót csütörtökön Vásárhelyen. Lázár elmondta: Vásárhely már a 90-es évektől hasznosítja melegvíz-kincsét termálenergiaként, s azóta is folyamatosan törekszik az önkormányzati intézmények energiatakarékos, hatékony üzemeltetésére. A fejlesztéseknél az energiagazdálkodási szempontok a legfontosabbak. Bencsik közölte: az utolsó simításokat végzik a nemzeti energiastratégián, amit nyáron már tárgyalhat az országgyűlés. Elmondta: kevés az olyan település, mint Hódmezővásárhely, ahol az energiagazdálkodásnak nemcsak egy-egy szeletével törődnek, hanem azzal integráltan foglalkoznak, így a megtakarítás megsokszorozódik. Külön kiemelte a közvilágítás korszerűsítését, amit mintaprojektként tart számon a kormány: Vásárhelyen ugyanis LED-es fényforrásokra cserélik a hagyományos izzókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!