Szentes és környéke

2016.07.03. 18:10

Tábla hirdeti a tölgy tövében, itt járt Horthy Miklós

Emléktáblát avattak szombaton Nagymágocs-Lajosszálláson, a Horthy-fánál.

M. K. E.

Nagymágocs határában áll egy hatalmas tölgyfa. A környezetét rendbe tették, padokat helyeztek ki. Téglaalapzaton tábla jelzi, Horthy Miklós ettől a fától indult nagymágocsi vadászataira.


A régi erdőből ma már szinte csak ez a tölgyfa áll. Lehet vagy 150-200 éves – mutatta a terebélyes fát Rakonczai Imre, a táblaállítás ötletgazdája.


Horthy Miklós többször is megfordult Nagymágocson. Az idősebbek elbeszélése szerint ettől a fától indult társaival, barátaival vadászni – mondta Rakonczai Imre.


Az emléktáblát a Horthy Miklós Társaság állította. A környezet kialakítását Horváth Gyula helyi gazdálkodó támogatta. Az avatóünnepségen részt vettek Horthy Miklós rokonai, Horthy Éva és Horthy Emese, valamint a Vitézi Rend tagjai.


Horthy Miklósra Publik Antal előadóművész, a Horthy Miklós Társaság nevében Zetény-Csukás Ferenc, a Magyar Tengerészek Egyesülete képviseletében Kovács György emlékezett. Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere hangsúlyozta, Nagymágocs életében meghatározó volt a Horthy-korszak. Az akkori gazdasági fellendülés máig érezteti hatását a faluban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!