Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Saját fotót is készíthetnek a látogatók - Tavasszal újranyit a szentesi fényirda

Szentes - Átmenetileg zárva tart Szentes egyik legérdekesebb látványossága. A Fridrich Fényirda márciusban nyit újra, akkor már élethű század eleji hangulattal várják a látogatókat.
Több kiállítóhelyét is felújítja a Koszta József Múzeum, ennek első lépcsője a Fridrich Fényirda átalakítása lesz. A felújítás után úgy érezheti majd magát az ember, mintha 1905-be csöppent volna vissza, ígéri Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

Farkas László lapunknak elmondta, a kiállítóhely szakmai felülvizsgálaton és frissítésen, az épület pedig belső átalakításon esik át.

A cél egy élő, valós fényirda kialakítása, a hely 1905-ös megnyitását idéző hangulat felidézése. Annak érdekében, hogy szakmailag is hiteles képet kapjanak a látogatók, a szentesi múzeum felvette a kapcsolatot a Néprajzi Múzeummal, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeummal és a Szentesi Fotókörrel is.

– Európában egyetlen ma is működő fényirda van, azt Székelyudvarhelyen működteti a Kovács család, ők is segítenek bennünket, hogy használhatóvá tudjuk tenni a Fridrich Fényirdát. A felújítás után egy élő múzeummal találkozhat a látogató, ahol az 1900-as évek eleji, korhű hangulat fogadja majd. A vendégek le is fényképezhetik magukat, a képet pedig autentikusan a XX. századi technika szerint, sötétszobában elő is hívathatják. Úgy gondolom, ez különösen a gyerekek számára lesz felejthetetlen élmény. Bízom benne, hogy a március 15-i nyitással egy európai szintű turisztikai attrakcióval tudjuk támogatni Szentest – vázolta terveit a múzeumigazgató.
Jövőre kezdődhet az időutazás. Az átalakítás után élővé válik a múzeum, 1905-ös hangulatban fényképezhetünk a fényirdában. Fotó: Majzik Attila
Jövőre kezdődhet az időutazás. Az átalakítás után élővé válik a múzeum, 1905-ös hangulatban fényképezhetünk a fényirdában. Fotó: Majzik Attila
Az intézmény további tervei között szerepel, hogy több anyagukat digitalizálják, és interneten elérhetővé tegyék. Év végéig 3D-s webpanoráma fotószoba készülne a Csallány Gábor Kiállítóhely Szalva emlékszobájáról és a Drahos-emlékszobáról, valamint ugyanilyen internetes formában örökítenék meg a megyeházán található „Szentes képzőművészete" című kiállítási anyagokat. Az így elkészült anyagok több más digitalizált fotóval együtt kerülnének fel az általuk tervezett weboldalra, a helyükön pedig új időszaki vagy állandó kiállításokat rendeznek majd. Ezekben nagy szerepet kap a látogatók bevonása: jövőre interaktív szabóműhelyt és borbélyüzletet álmodnak Szentesre, emellett tervezik bemutatni dr. Bugyi István teljes hagyatékát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfák az új életeknek

Életfák az új életeknek
Tavasszal és ősszel életfával köszöntik a nemrég megszületett kis városlakókat Szentesen. A… Tovább olvasom