Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A tehetséggondozás egyeteme

Szeged - A szegedi tehetséggondozás eredményeinek megőrzése és fejlesztése érdekében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve létrehozták a Szegedi Tehetséggondozó Tanácsot, amely összehangolni törekszik a középiskolás, valamint az egyetemi tehetségek felkarolását, gondozását.
A tanács – egyetemi, önkormányzati, alapítványi támogatások segítségével – ösztöndíjjal segíti a doktoranduszhallgatókat, a tehetséges sportolókat, de a középiskolásokat is: az „Esélyt a középiskolás tehetségnek" programra a szociálisan rászoruló, szegedi középiskolákban tanuló, kiemelkedő tanulmányi, sport- vagy művészeti tevékenységgel rendelkező diákok pályázhatnak. A tanács gondozza továbbá a GE Hungary ZRt. „Öveges József" hallgatói és PhD ösztöndíját is.

Az egyetem bármely tehetséges hallgatója által megpályázható az évente kiírt Szeged városi ösztöndíj, mely tíz hónapon keresztül havi tízezer forinttal támogatja a nyertes hallgatókat.

Nemcsak anyagi segítséget ad, hanem sok más mellett ajánlásokkal, ingyenes jogi tanácsadással, banki VIP-kedvezményekkel és ösztöndíjklubbal is támogatja pályázóit az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány: 2010-ben öt hallgató nyerte el az alapítvány fejenként 200 ezer forintos díját, és öt különdíjat is kiosztottak.

Szakkollégiumok a tehetségek szolgálatában

Külön felvételivel a legtehetségesebbeket várják a szegedi szakkollégiumok. A Herman Ottó Kollégium „B" épületében működik a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség kinevelésére hivatott Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium, mely mindenki számára nyitott, de elsősorban az ÁJTK, a BTK, a GTK és a TTIK hallgatóit fogadják, hiszen a szakkollégium célja, hogy tagjai a szakkollégiumi kurzusok által gyarapíthassák tudásukat, melyet diákköri dolgozataikban felhasználhatnak, a későbbiekben pedig PhD-hallgatóként tudományos munkáikban vagy a munkaerőpiacon kamatoztathatnak.

Ennek érdekében a kurzusok előadóit az ország vezető szaktekintélyei közül választják ki.

Az Eötvös Loránd Kollégium a legkomolyabb tradíciókkal rendelkező vidéki szakkollégium Magyarországon, az egyetem kiváló hallgatóiból álló közösség, tudományos és kulturális műhely. Karközi szakkollégium, tehát bármilyen szakos hallgató lakhatja, tagjai számára belső szakmai képzést, külön kollégiumi ösztöndíjakat, gazdag kulturális és közösségi életet nyújt. Közérthető módon mutatnak be egy-egy érdekes területet például az Eötvös Esték, speciális szakterületi ismereteket nyújtanak a tudományos műhelyek, ezek mellett többek között nyelvkurzusok, diákszínpad, kollégiumi újság szolgálja a hallgatók igényeit.

HÍD a középiskola és az egyetem között

Az Eötvös-kollégium működteti a Szegedi Tehetség-HÍD Programot (HÍD: Hallgatók Ígéretes Diákokból), melynek célja, hogy a SZTE-re és az Eötvös Loránd Kollégiumba vonzza a legtehetségesebb középiskolás diákokat, majd őket az egyetemi éveik során is tovább segítse, késôbb más támogatási formáknak átadva ôket. Hathatós eszközökkel (50 ezer forintos tanulói ösztöndíjak, mentori támogatás, nyári tábor, egyetemi szakkollégiumi lehetőség, Kemény Dió Konferencia) segít, hogy ezek a diákok a középiskola-egyetem váltás folyamatát kibontakozásuk újabb lehetőségeként élhessék meg.

A következő pályázat benyújtásának határideje 2011. június 1.

Bővebb információk és részletek az Eötvös-kollégium honlapján (www.eotvos.u-szeged.hu) olvashatók.

SZTE-pálmák a diákköri konferenciákról

Hogy a Szegedi Tudományegyetem mennyire tudatosan és jól végzi a tehetséggondozást, jól mutatják az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) elért eredmények.

A 2009 áprilisában megrendezett XXIX. OTDK-n a Szegedi Tudományegyetem hallgatói még a 2007-es (illetve a 2005- ös) fantasztikus szereplésüket is felülmúlták, és 184 dobogós helyezést tudhattak magukénak: 67 első, 55 második, 62 harmadik díjat szereztek, bezsebeltek továbbá több mint öt tucat különdíjat, dicséretet, kiemelt dicséretet, egyéb elismerést. Az SZTE 2009-ben a legnépesebb szekció küzdelmeinek adott otthont, a Bölcsészettudományi Karon megrendezett Humán Tudományi a legtöbb dobogóst helyet az ELTE (39) érte el az SZTE (37), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem (16) előtt, az első helyek számát tekintve viszont a házigazda Szeged bizonyult a legsikeresebbnek (14 SZTE-s győztest jegyezhettünk föl) az ELTE (12) előtt. Az intézményenként induló és helyezést elért diákok arányát összevetve is szegediek lettek a legeredményesebbek: csaknem minden másodikuk szerzett helyezést.

Nem csak hazai pályán remekeltek a szegedi BTK-sok, a kar pszichológushallgatói például huszonkét dolgozattal szerepeltek Pécsett, s összesen tizenkét díjat hoztak el: ezzel az SZTE Pszichológiai Intézet lett az ország legeredményesebb képzőhelye.

Persze minden tudományterületen kitettek magukért a TTIKsok – szokás szerint ők hozták el a legtöbb díjat az SZTE-sek közül. Történetének legjobb eredményét produkálta az SZTE ÁJTK, mely az ország jogi karai közül a legeredményesebbnek bizonyult az Állam- és Jogtudományi Szekcióban. A Közgazdaságtudományi Szekcióba beadott tizenhárom szegedi dolgozatból tizenegyet díjazott a zsűri, amivel az SZTE GTK is abszolút első lett a karok országos rangsorában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol lakhatsz Szegeden - a kollégiumoktól az albérletekig

A nyugodt tanulás, a felejthetetlen baráti összejövetelek helye, a saját négy fal az albérletben vagy egy remek közösség a kollégiumban. Tovább olvasom