Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Kiszállt az adóhivatal az egyetemi kávézókba

Szeged - Nyitva találtuk tegnap az egyetemi hallgatói önkormányzat érdekeltségébe tartozó Törpét és a Pöcike Bisztrót. A kávézókat üzemeltető kft.-t tavaly szeptember 17-én a Szegedi Törvényszék Cégbírósága megszüntette, a vállalkozást eltiltották a további működéstől.
Hónapok óta törölt adószámmal működnek a szegedi hallgatói önkormányzat érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek – írta az Átlátszó Oktatás internetes portál. Megnéztük, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat érdekeltségébe tartozó Törpe és a Pöcike Bisztró tegnap nyitva volt. Úgy tudjuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai tegnap ellenőrizték a hírbe hozott vállalkozást. Informátoraink szerint a két kávézóba egyszerre érkeztek a pénzügyőrök, majd nekiláttak az órákig tartó ellenőrzésnek.

A Törpe tegnap is nyitva volt. Fotó: Segesvári Csaba
A Törpe tegnap is nyitva volt. Fotó: Segesvári Csaba

Az adóhatóság nyilvántartása szerint „szankciós jelleggel" törölték a kávézót üzemeltető FR 1968 Kft. adószámát. Az Opten cégadatbázisából azt is megtudtuk, a törlést még tavaly szeptemberében kezdeményezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a vállalkozás ellen végrehajtást is indítottak. A Szegedi Törvényszék Cégbírósága tavaly szeptember 17-én megszüntette az FR 1968 Kft.-t, valamint eltiltotta a vállalkozást a további működéstől.

 Feketén dolgoztattak

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatása szerint 2013 februárjában a Pöcike Bisztrót és a Törpét üzemeltető FR 1968 Kft.-t a hatóság 100 ezer forintra bírságolta, mert a vállalkozás elfelejtette munkavállalóit bejelenteni, feketén foglalkoztatott.

A Törpe kávézó és pubról korábban megírtuk, 2012 decemberében nyitottak, azután, hogy az év nyarán milliós tartozásokat hátrahagyva csődbe ment a Kölcsey utcai SZTEage. Nyoma sincs annak, hogy bezárnák a Törpét: Facebook-oldaluk szerint decemberben italakciókkal ünnepelték egyéves érfordulójukat, holnap pedig dubSzerda lesz a kávézóban. A Törpét és a szomszédjában üzemelő Pöcike Bisztrót a H. M. Vagyonkezelő Kft. köti össze. Ez egy, a hallgatói önkormányzati iroda címére bejegyzett vállalkozás, ügyvezetője Péntek Zsolt, az EHÖK korábbi juttatási és térítési referense. A H. M. Vagyonkezelő Kft. tulajdonosa többek között a BTK épületébe bejegyzett A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem Hallgatóiért Közhasznú Alapítvány és a JABE a Hallgatókért Kiadói Alapítvány.

Miért törölhették a kft. adószámát? Az adóhatósági tájékoztató szerint egy éven túli adótartozásnál vagy a bevallások elmaradásánál is törlik a vállalkozások adószámát, hogy az adóhivatal hatékonyabban léphessen fel a feketegazdaság ellen. Egy neve mellőzését kérő könyvelő megjegyezte, az adószám nélkül működő vállalkozás adóbevallást sem tud készíteni.

Az FR 1968 Kft.-t nyár óta Borbola Róbert vezeti. A fiatalemberrel a Pöcike Bisztró előtt találkoztunk, aki azt mondta, fellebbeztek az adószámtörlő határozat ellen. A tulajdonos H. M. Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjét is kerestük, hogy megtudjuk: érvényes adószám nélkül hogyan tudnak kávézót üzemeltetni. Péntek Zsolt így reagált: „A blogbejegyzés alapvetően valótlanságokat tartalmaz. Az adószámmal kapcsolatos, a NAV által tömegesen kiküldött biankó kérdőívet a társaság nem küldte vissza. A társaságnak sem köztartozása, sem szállítói tartozása nincsen. A társaság az adószám törlését elrendelő határozat hatályon kívül helyezésére jogorvoslati eljárást kezdeményezett, mely eljárás jelenleg is folyamatban van."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölte a rasszista viccet a kari HÖK-elnök

A „poén" már nem látszik, a kar és az EHÖK-elnök mást és máshogy lát a történtek kapcsán. Tovább olvasom