Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Trócsányi László lesz az igazságügyi miniszter?

Szeged - Az új kormány igazságügyi minisztereként mutatta be Trócsányi László nagykövetet Martonyi János francia kollégájának, amikor Laurent Fabius munkareggelin fogadta a távozó magyar külügyminisztert.
Martonyi ígéretet tett arra, hogy továbbra is figyelemmel fogja kísérni a francia–magyar kapcsolatok fejlődését, a Szegedi Tudományegyetem francia centrumának elnökeként – közölte csütörtökön az MTI, hozzátéve, hogy mindezekről a leköszönő külügyminiszter tájékoztatta az ügynökséget.

Az Origo tegnap megkérdezte a kormányszóvivői irodától, igaz-e, hogy Trócsányi László kapja az igazságügyi miniszteri posztot, ezt miért Martonyi János jelenti be, és készülnek-e a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium átalakítására. Az internetes újság kérdéseire azt a választ kapta, hogy a kormányalakításnak megvan az Alaptörvényben szabályozott rendje, „ennek minden egyes lépéséről a sajtó kellő időben részletes tájékoztatást kap".

Trócsányi László 2010 óta Magyarország párizsi nagykövete, előtte 2007-től az Alkotmánybíróság tagja, 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt. Kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog, a közjogi bíráskodás, a közjogi (közigazgatási) bíráskodás és az európai közjog, ezen belül a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció kérdése.

A jogtudós diplomata 1989-ben lett a szegedi egyetem alkotmányjogi tanszékének adjunktusa, 1991-ben egyetemi docensi, 2000-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 1994-ben a tanszék vezetésével is megbízták, valamint a jogi kar dékánhelyettese lett. Tanszékvezetői tisztségét 2000- ig, dékánhelyettesi tisztségét 1998-ig töltötte be. 2004- től az egyetem Európa-tanulmányok Központját vezeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét az ELTE a felvételi győztese

A tudományegyetemek taroltak az idei felvételin, míg a legkisebb vidéki főiskolák tovább veszítettek… Tovább olvasom