Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Az év utolsó szuperholdját láthatták - olvasóink lefotózták

Az égi jelenség egybeesett a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, erre utoljára 1981-ben volt példa. Nézzék meg olvasóink fotóit, és ha megörökítették a látványt, küldjenek képet Önök is!

Az év harmadik és egyben utolsó szuperholdját láthattuk március 20-án szerdán éjszaka. A szuperhold azt jelenti, hogy a Hold éppen telihold éjjelén jár pályájának azon a pontján, amelyik a legközelebb esik a Földhöz. Ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál - erre idén már kétszer is volt példa. Szegeden le is fotóztuk kora este az akkor halvány narancsszínű gömböt. "Jöttem a mihályteleki busszal úgy fél 6 körül. Jobbra a hatalmas vörös napkorong volt, balra pedig a fehér telihold. Nagyon érdekes volt a látvány" - írta kommentben szegedi olvasónk. Többen arra panaszkodtak kommentben, hogy a természeti jelenség az alvást is befolyásolja, két napja nem tudnak aludni miatta.

Olvasó-tudósítóink is küldtek már képeket - várjuk a fotókat a tudosito@delmagyar.hu-ra.

Így látták olvasóink az év utolsó szuperholdját - GALÉRIA

Ilyen az év utolsó szuperholdja a nap-éj egyenlőség éjszakáján - GALÉRIA. Fotó: MTI

Az égi jelenség egybeesik a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi. Erre utoljára 1981-ben volt példa. Nálunk nevezik a márciusi teliholdat böjti holdnak is, az észak-amerikai őslakosok pedig a gilisztahold nevet ragasztották rá, mert ilyenkor bújtak elő az első földigiliszták.
Fotók: Farkas Judit
Fotók: Farkas Judit

Nézzenek fel az égre, és küldjenek képet Önök is a tudosito@delmagyar.hu e-mail címre!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor passzol az áruhoz az idézet - meglepetés érte szegedi olvasónkat

Amikor passzol az áruhoz az idézet - meglepetés érte szegedi olvasónkat
Olvasónk jót nevetett, amikor megkapta a blokkot. Tovább olvasom