Tudnivalók és minden, ami a választás napján történik

2019.10.12. 18:00

Polgármestert és képviselőket választunk: Csongrád megye fele ment el szavazni

Csongrád megyében 60 településen tartanak önkormányzati választást. Nemesi Pál az elsők között szavazott, Mártélyon vasárnap reggel valaki összefirkálta az önkormányzat előtti szobor talapzatát, Pulcz Anita polgármester-jelölt ellenes felirattal. Makón egy férfi elvitt egy kitöltetlen szavazólapot.

Jeszenszky Zoltán

Szeged 2019.10.13. Önkormányzati választások szeged. Szavazás a 116-os választókörben. fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

19.20 – 19.00-kor záródtak az urnák, az utolsó, 18.30-as adatok szerint 49,87% ment el szavazni.

17.40 – Csongrád megyében 45,34%-os a részvételi arány 5 órakor, ami azt jelenti, hogy a választásra jogosultak közül több, mint 152 ezren mentek el szavazni.

17.24 – Reggelre valaki Mártélyon összefirkálta az önkormányzat előtti szobor talapzatát, Putz Anita polgármester-jelölt ellenes felirattal - ezt azóta sikerült eltávolítani.

17.10 – Nógrádi Zoltán családjával, feleségével és első választó fiával, Ádámmal szavazott.

16.11 – Leadta szavazatát Mucsi Tamás, a VKKP polgármester-jelöltje is. „Szavazzatok ma Makó jövőjéről! Hiszem, hogy a tisztességes emberek többen vannak!” – írta közösségi oldalán.

15.45 – 37% fölötti a részvételnél tart a választás Csongrád megyében. 3 óráig közel 125 ezren mentek szavazni.

15.32 – A csongrádi polgármesterjelöltek, Bedő Tamás és Csák Ambrus is még délelőtt leadták szavazatukat. Mindketten a Piroskavárosi Általános Iskolában, de másik szavazókörben szavaztak.

Bedő Tamás
Csák Ambrus

14.00 – 97 ezren, a választásra jogosultak 29%-a vonult az urnákhoz 13 óráig.

13.08 – Makón a délelőtt folyamán egy rendkívüli esemény történt. Az egyik szavazóhelyiségből – információink szerint az Almási utcai iskola épületében lévőből – egy idős ember úgy távozott, hogy magával vitt egy kitöltetlen szavazólapot. Utánamentek, megállították.

11.45 – A szavazásra jogosultak 20 %-a vonult az urnákhoz 11 óráig.

11.29 – Hódmezővásárhely polgármester-jelöltjei, Grezsa István önálló polgármester-jelölt családtagjaival együtt a Szent István Általános Iskolában szavazott vasárnap délelőtt.

Márki Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület polgármester-jelöltje is leadta a voksát.

10.30 – Gémes László szentesi polgármesterjelölt egyedül, míg Farkas Sándor országgyűlési képviselő feleségével adta le szavazatát.

Fotó: Majzik Attila
Fotó: Majzik Attila

10.07 – Leadta szavazatát Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. A városvezető férjével, Farkas Lászlóval együtt szavazott>>

Fotó: Szabó Imre

09.38 – 9 óráig több, mint 28 ezren járultak az urnákhoz. Ez 8,45-ös részvételi arány a megyében.

08.28 – Borsos József: Elhatárolódunk a provokációtól!

Mártélyon vasárnap reggel valaki összefirkálta az önkormányzat előtti szobor talapzatát, Putz Anita polgármester-jelölt ellenes felirattal. Ennek kapcsán Borsos József, a település polgármestere, polgármester-jelölt közleményt adott ki a hivatalos Facebook oldalán. Mint írta, elhatárolódnak a provokációtól. Az ügy kapcsán bejelentést tettek a Helyi Választási Bizottságnál és a rendőrséghez is fordultak. A feliratot egyelőre letakarták. Ígéretet tett, hogy az önkormányzat azt minél hamarabb eltünteti.

 

08.00 – Reggel 7 órási adatok szerint 1,24 %, azaz több, mint 4000 ember szavazott a megyében.

06.35 – A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője elmondta: minden szavazókör rendben megkezdte a munkáját. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig várják a választópolgárokat. Csongrád megyében 335 789-et, ebből Szegeden 133 676-ot.

Négyen versenyben

Szegeden dr. Bartha László, a Tisza Koalíció jelöltjének visszalépése után némileg tisztult a kép. A Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint 4 jelölt verseng a polgármesteri székért: dr. Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület támogatásával, Lauer István, Nemesi Pál és dr. Szabó Bálint pedig függetlenként indul. Hódmezővásárhelyen dr. Grezsa István, független jelölt az újraválasztásáért induló, a Mindenki Magyarországa – Tiszta Vásárhelyért Egyesület által támogatott dr. Márky-Zay Péter kihívója.

Számok Szegedtől Kövegyig

Csongrád megyében a legtöbben Szegeden járulhatnak urnákhoz: 133 676 választópolgár vehet majd részt az önkormányzati választáson. A polgár­mester mellett 20 képviselőt egyéni körzetben választanak meg, 8-an pedig a kompenzációs listáról jutnak mandátumhoz. A másik megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen pedig 36 146 állampolgárt várnak majd az urnákhoz. Ott tíz képviselői mandátumot egyéni, négyet pedig kompenzációs listán osztanak ki. A legkevesebb szavazópolgár Kövegyen van: 326.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!