Kiss-Rigó László celebrálta a szentmisét

2021.12.12. 16:30

Megújult a királyhegyesi templom

Ha az ember a sztráda felől Királyhegyesre tart, a faluhoz közeledve éppen szemben a templom látványa fogadja.

Szabó Imre

Forrás: Szabó Imre

Ez sokáig meglehetősen lepusztult képet mutatott, most azonban európai uniós és hazai támogatással sikerült felújítani – vasárnap Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg hálaadó szentmise keretében.

Királyhegyes római katolikus templomát 1902-ben kezdték építeni, a munka 1924-ben fejeződött be. Sokáig ez a neogótikus stílusú épület volt a környékbeli tanyavilág egyetlen temploma – mesélte a Szent Kereszt Felmagasztalása templomról Horváth Lajos, a falu polgármestere. Az utóbbi években Jánosi Szabolcs plébános több pályázatot nyújtott be a templom korszerűsítésére. Ezek közül három sikeres volt, a korszerűsítés befejezéséhez szükséges, mintegy 20 millió forintot pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia biztosította.

A felújítás februárban kezdődött és novemberig tartott. 

A kivitelező makói M-Color 2009 Kft. gondoskodott a falak homlokzati és belső, talajnedvesség elleni szigeteléséről, az újravakolásról és a festésről, új burkolat került az aljazatbetonra, megújult az elektromos hálózat és a fűtésrendszer. Az elektromos világításhoz szükséges energiát napelemek biztosítják. A bejáratot akadálymentesítették. 

A beruházás összesen 89 millió forintba került. Az apátfalvai és a királyhegyesi hívek adományaiból ráadásul két új – Szent Józsefet és a kis Jézust, valamint Szent Ritát ábrázoló – szobrot állítottak, és restaurálták a templom régi műalkotásait.

A templomot vasárnap ünnepi szentmise keretében avatták újra. A szertartás nyitányaként Jánosi Szabolcs, Apátfalva, Magyarcsanád, Nagylak és Királyhegyes plébánosa mondott köszönetet mindazoknak, akik a templom megújulása köszönhető, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált hálaadó szentmisét. 

Forrás: Szabó Imre

Az ünnepségre zsúfolásig megtelt a templom, eljött Lázár János honatya is, aki közbenjárt a felújítás anyagi hátterének előteremtése érdekében. A hívek közössége egyébként szerény létszámú, a hétvégi miséken húsz-harminc ember szokott összejönni, Horváth Lajos azonban örömmel jegyezte meg, hogy köztük egyre több a fiatal. Azt is elmondta, hogy a falu központjában már minden középület megújult, kivéve a művelődési házat – ennek rendbe tételére keresik a pályázati lehetőséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!