Szegedi hírek

2021.12.08. 11:09

Örök élményt jelentő mérkőzések a „Sporiban”

Közeleg a nagy nap, holnap megnyitja kapuit a Felső Tisza-parton a Pick Aréna, amely a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának új otthona lesz. Ennek apropóján emlékszünk vissza a klub legnagyobb és legemlékezetesebb mérkőzéseire, amelyeket a legendás „Sporiban” játszott.

Becsei Dávid

A közvetlenség mindig adott volt a csarnokban. Fotó: Szabó Miklós/MW

Fotó: Nemzeti Sport

Az elmúlt bő négy évtizedben a magyar és szegedi kézilabda történelmi helyszínévé vált az újszegedi sportcsarnok, amely a Pick Szeged otthonául is szolgált. A csapat az elmúlt hu­­szonöt esztendőben az első magyar bajnoki cím megszerzését követően lépdelt felfelé a képzeletbeli ranglétrán, ame­­lyen napjainkra a csúcsot még nem érte el, de jó úton jár a még nagyobb sikerek felé. A cél, hogy a magyar bajnokság és kupa elhódítása mellett a csapat eljusson Kölnbe, a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Ami az újszegedi sportcsarnok hangulatát adta. Telt házas lelátó, lobogó zászlók, dobok és hangorkán. Fotó: Gyenes Kálmán

Az évek során rengeteg csodálatos hangulatú mérkőzést játszott a Pick Szeged, illetve jogelődjei az újszegedi sportcsarnokban. A történelmi első mérkőzések is úgy alakultak, hogy nemcsak a debütálás, ha­­nem a győzelem íze is különlegessé tette a meccseket.

Debütálás a nemzetközi porondon

1977. november tizedikén a Ku­­pagyőztesek Európa Kupájában, a KEK-ben debütált a nemzetközi porondon a Szegedi Vo­­lán. Rögtön egy nagyágyú, a Barcelona érkezett a nemrég átadott sportcsarnokba. Kővári Árpád vezetőedző tanítványai pedig a tízgólos Buday Ferenc vezérletével 27–22-re győzték le a katalánokat (a Szegedi Volán összeállítása: Badó – Dobó 5, Oláh B. 1, Buday F. 10, Giricz, Lukács J., Lesti 2. Csere: Bartalos Z. (kapus), Baráth 4, Lele 5, Hubai. Edző: Kővári Árpád).

A visszavágót két hét múlva rendezték Barcelonában, nagyjából ötezer néző előtt. Az ötgólos előnyből Buday és Dobó nélkül őrzött meg hármat a Szeged egy gólszegény találkozón 15–13-as vereségével.

10 gólos siker az első BEK-meccsen

A szegedi kézilabda-történelem következő, nagyon fontos mérföldköve hazai környezetben 1996. október tizenkettedike. A Pick Szeged ekkor játszotta első Bajnokok Ligája-mérkőzését (akkori nevén BEK, Bajnokcsapatok Európa Kupája). Akárcsak 1977-ben a KEK-ben, 1996-ban a BEK-ben is az újszegedi sportcsarnokban esett át a tűzkeresztségen a Tisza-parti klub. A román bajnok Steaua Bu­­curesti érkezett Szegedre.

 

A korabeli beszámolók alapján órákkal a mérkőzés kezdete előtt már egy gombostűt sem lehetett leejteni a lelátón. Kétezren teremtettek csodálatos hangulatot, a kezdősípszó előtt konfettieső és pénztárgép­szalagok borították be a küzdőteret. Szárnyaltak a szegedi játékosok, a legnagyobb különbséget 16–4-nél mutatta az eredményjelző a 28. percben, majd 27–17-re nyert a Skaliczki-csapat. A ha­­zai csapat összeállítása az el­­ső BEK-meccsen, Pick Szeged: Tyetyák – Radovics 6, Petrusevszkij 2, Bartók 3/2, Dobos 5. Csere: Árvai (kapus), Borsodi 1, Grőber 1, Sándor, Csavar. Ve­­zetőedző: Skaliczki László.

Itthon ünnepeltek bajnoki címet

2007. május huszonharmadika aranybetűkkel íródott be a Pick Szeged és az újszegedi sportcsarnok közös történelemkönyvébe. A bajnoki döntő negyedik felvonását 25–23-ra nyerte meg Vladan Matics csapata, így tizenegy év után ismét arany­érem került a szegedi kézilabdázók nyakába. Az újszegedi sportcsarnok fennállása során ekkor voltak a legtöbben kézilabda-mérkőzésen itt, mintegy ötezren.

A kép, amely betekintést enged a 90-es évek csarnokának hangulatába. Fotó: Gyenes Kálmán

Valószínűleg a „hangrobbanáshoz” is ezen az összecsapáson jártak legközelebb itt, ugyanis a szegedi klub nagyjából ezer dudát osztott ki a szurkolók között. Aki átélte, sosem feledi, ugyanis ez a klub egyetlen olyan magyar bajnoki címe a négy közül, amelyet ha­­zai környezetben nyert meg.

Visszahódították a trónt

Vladan Matics és csapatának sikersztorija 2008. április hu­­szadikán tovább íródott az új­­szegedi sportcsarnokban. Itt rendezték ugyanis az aktuális négyes döntőt, amelynek aranycsatáját az örök rivális, címvédő Veszprém ellen játszotta a Pick, és nyerte meg 27–22-re. Konfet­tiesőben adták át az aranyérmeket a szegedi játékosoknak, akik 2006-os pécsi sikerük után hódították vissza otthon a serleget. A kupagyőztes összeállítása, Pick Szeged: Puljezevics – Ghionea 7, Mil. Krivokapics 8/2, Andjelkovics 4, Stamate, Petrea 4, L. Zvizej 3. Csere: Djurkovics, Osmajic, Herbert, Bajusz, Vadkerti, Sutka 1. Edző: Vladan Ma­­tics.

A régóta várt költözés az új otthonba

Az utolsó Szegeden ünnepelt siker óta sem maradt emlékezetes összecsapások és aranyérmek nélkül a Pick Szeged. Az újszegedi sportcsarnokban viszont 2008 óta nem ünnepelhetett, mivel a magyarkupa-­döntőt Debrecenben, bajnokságot kétszer Veszprémben, míg az EHF-kupát Berlinben nyerte meg a csapat.

 

A holnapi dátum egy újabb jelentős mérföldkőként íródik be a szegedi kézilabda történelemkönyvébe. Megnyitja ka­­puit a Felső Tisza-parton meg­­épült Pick Aréna, amely a csapat új otthona lesz. Az új­­szegedi sportcsarnok csodálatos miliőjét aligha lehet át­költöztetni, de a fantasztikus hangulatról nagyjából nyolcezer szegedi szurkoló gondoskodhat majd a német rekordbajnok, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes THW Kiel ellen. Aki átéli majd, valószínűleg ezt sem feledi soha, mint a korábbi nagy debütálásokat, illetve Szegeden megnyert bajnoki címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!