Szegedi hírek

2021.12.22. 07:00

Több száz tonnányi hal fogy karácsonykor

Aki kedden megvásárolta a karácsonyi asztalra való halat, az még elkerülhette a sorban állást. A rohamra a következő napokban számítanak. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves mennyiség 40–60 százalékát. A fehértói halgazdaságnál jártunk, ahol csalódott horgásszal és a negyven év után nyugdíjba vonult pénztárossal is találkoztunk.

A. T. J.

Forrás: Török János

Az előttünk álló napok másról sem szólnak, mint a sorban ál­lásról. Előbb a halért, majd a kényelmesek és gasztronómiai­lag kevésbé pallérozottak a halászléért, majd a boltban a későn ébredők ajándékért, szaloncukorért, végül az év utolsó napjaiban virsliért, pezsgőért és bizonyos pirotechnikai eszközökért. 

Nem úsznak a munkában 

Mi a fehértói halgazdaságnál, a Szegedfish Kft.-nél kezdtük volna a sorban állást, de dél­előtt tíz óra után nem sokkal már majdnem elfogyott a sor. Lévai Tibor is nyugodtan sétált vissza a korábban megvásárolt, megtisztított halért. 

– Azt mondták, másfél óra, amit várnom kell. Vártam fél órát, azt hiszem, kész lesz – mondta, és szerencséjére így is lett. Még nem úsznak a munkában az elárusítóhelyen és a tisztítóban sem. 

A halgazdaságban az ünnep előtt adják el az éves forgalom harmadát, ami 300-350 tonna halat jelent. Fotó: Török János

Egy óra alatt kész

 

Lévai Tibor egy három és fél kilós pontyot és egy egy kiló hetven dekás harcsát vásárolt. Halászlét készít majd, a harcsát kirántja. 

– Horgász vagyok, általában megfogom magamnak, de most nem tudtunk halat fogni a haverommal, pedig ő nagy horgász, sokat jár ki, de még neki sem sikerült. Igazából a pucolással telik el az idő, azért csináltattam itt. Otthon kifilézem, megfőzöm az alaplevet, lefagyasztom, 24-­én meg egy óra alatt megvagyok a halászlével – tette hozzá. 

A régi szép idők

 

Az elárusítóhelyen összeszokott brigád dolgozik. Odabent kellemes a hőmérséklet, hősugárzó ontja a meleget. A pénzt Szabó Erzsébet kezeli, most ment nyug­­díjba negyven év után. Míg egy­­más után üti be a tételeket, rövid nosztalgiázásra is marad ideje. Elmesélte, hogy amikor még nem volt meg ez az elárusítóhely, kint a téli medencéknél felállított sátorból árultak, busszal, taxival jöttek a vásárlók Szerbiából a halért. 

– A régi szép idők. Azért volt jó, mert akkor még fiatal voltam – viccelődött Erzsébet, majd elmondta, a nagy rohamot a következő napokban vár­­ják. 

 

Drágább, de még mindig egészséges

Van elég hal, a minősége kiváló, igaz, drágább, mint tavaly. Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, a nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is. A rendszeres halfogyasztást ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és nagy mennyiségben található benne foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, gazdag A-, D-, B2-, B6- és B12-vitaminban. A hal forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!