Vezető hírek

2022.01.09. 19:30

Lovaggá ütötték a szegedi írónőt

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéssel méltatták Sántáné Kurunczi Mária írónőt, aki ötven esztendeje szolgálja Szeged kulturális életét. Szövőnőből lett riporter, majd „mindenevő” írónő. Kifinomult humor és nagyfokú érzékenység fonódik műveiben. Immár 25 éve szívügye a pályakezdő alkotók felkarolása.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

SzegedTöbbszörös jubileumot ünnepelt az idei esztendőben Sántáné Kurunczi Mária. Az eleki születésű írónő 55 éve él Szegeden, éppen fél évszázada szolgálja a napfény városának kultúráját, 25 éve vezeti a Szegedi Alkotók Körét, ráadásul idén tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. 

Gyermekként színésznőnek készült, sorozatban nyerte a szavalóversenyeket, 16 éves korában pedig fellépett a Minerva Színpadon a Bartók Béla Művelődési Házban. 

– A versmondással nem volt problémám, de mikor valamit játszani kellett, nem tudtam mit kezdeni a kezemmel. Ez a későbbi életem során is több alkalommal gondot okozott. Például vezettem úgy műsort, hogy egy üres mappa volt a kezemben afféle mankóként. Szóval gyorsan be kellett látnom, hogy nem lettem volna jó színész. Másodikos koromban írtam életem első versét a babámról, ugyanis nekem csak egy kóckutyám és egy rongybabám volt – mondta el lapunknak. A színészet után a tanári, majd az ápolónői hivatás keltette fel az érdeklődését, végül 1966-ban Szegedre jött szövőnőnek tanulni. 

A gyári riporter 

Tizenhat évig dolgozott három mű­­szakban a Szegedi Textilműveknél, mellette tanult, hogy levelező tagozaton érettségit tehessen az egykori Ságvári-gimnáziumban. 

– Éveken keresztül délelőtt aludtam, délután iskolába jártam, éjjel pedig dol­­goztam – kö­­zölte. A fe­­szített napirend 1971-től új feladatkörrel bővült, amelyben Sántáné Kurunczi Má­­ria megtalálta valódi hivatását. Ekkor találkozott ugyanis a textilgyár könyvtárában egy író-olvasó találkozón Moldova Györggyel. Az esemény kapcsán készítette el élete első riportját, amely a gyár Textil­élet című lapjában jelent meg. 

– A gépek között írogattam, majd beküldtem a cikkeimet a Textiléletbe és a Textilmunkásba. Egyszer az irodájába hivatott a gyárunk újságírója, és azt mondta, hogy ha így folytatom, meglesz a nejlonharisnyára valóm. Mondtam neki a húszévesek nagy öntudatával, hogy meg tudom én azt keresni. Kiderült, a szerkesztőségből üzenték neki, hogy karoljon fel – mesélte. Hozzátette, a kéz­­zel írt anyagokat akkor már nem szívesen fogadták, ezért az újságíró megengedte, hogy Kurunczi Mária a titkárnőjének diktálja le írásait, aki begépelte azokat. 

Életképek 

A gyári lapoknak tizennégy éven át volt tudósítója, amely során háromszor nyert díjat írásaival. Ezt követően szabadúszóként többek között a Délmagyarország, a Csongrád megyei Hírlap, a Búvópatak, a Szövétnek, a Családi lap, a Gyermekünk és az Őszidő hasábjain publikált. Első cikkeiben gyári életképeket örökített meg például Egy szövőcsalád mindennapjai, Újító brigád, Történet a fekete Mercedesről címmel. – Mindenki azt hitte, hogy kaptam egy kocsit, pedig a fekete Mercedes egy írógép volt – mondta el mosolyogva. Már kezdeti írásai is bővelkedtek sajátos humorában, amely később egész írói pályafutását végigkísérte. 

– Nem szabad az életet túl komolyan venni, hiszen úgyis gyorsan elszalad – hangsúlyozta. 

Szabadúszóként minden­evőként jellemezte magát. 

– Megyek az utcán, és szinte minden pillanatban látok valami ihlető tárgyat, eseményt. Az írás számomra tulajdonképpen egy belső kényszer – közölte. Eddig 344 novellával, 168 me­sével, egy humoros kötettel és csaknem ezer verssel örvendeztette már meg olvasóközönségét. 

Sohasem késő elkezdeni 

– Próbáltam pályázatokon részt venni, de valahogy mindig kicsúsztam a korhatárból. Régi álmom volt, hogy toborozzak egy csapatot magamnak, ahol nincs korhatár – közölte. Az álom 1997-ben a Szegedi Alkotók Körének megalapításával vált valóra, amelynek közel huszonöt éves működése során 450 alkotó több mint hétezer alkotását tárták a közönség elé. Van taguk, aki hetvenévesen kezdett írni, és immár nyolcadik regénye látott napvilágot, állandó bázisuk a Bibliotéka Egyesület épülete. 

– A legidősebb tagunk 93 éves. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket. Egyik évben egy kardoskúti pályázaton például tizenhat díjat nyertünk – közölte büszkén. Sántáné Kurunczi Mária azonban nemcsak az írás rajongóit támogatja, festők és fotósok számára is biztosít bemutatkozási lehetőséget, majd segíti őket a továbbjutásban. 

Lencsevégen 

A televíziózás világába egy vé­­letlen folytán csöppent. Egy szentmihályi hölgy a buszon végighallgatta egy, az alkotókörről folytatott beszélgetését, és a végállomáson megkérdezte, hogy lenne-e kedve a szentmihályi kábeltévénél dol­­gozni. Egy hét múlva már a Bagoly TV bemondójaként tevékenykedett. Hazánk negyvenhét településén készített útifilmet, sőt Horvátországban és Erdélyben is, valamint a Közéleti Kávéház számos eseményéről készített felvételeket. Szívügye volt az utánpótlás-nevelés, táborokat szer­­vezett, gyermekstábjának sok tagja felnőttként a médiában helyezkedett el. 1999-ben figyelme a sérült emberek felé fordult, tolókocsis versenyeket közvetített, vakokkal és gyengén látókkal készített riportsorozatokat. 2000-ben a mozgássérültekről készített riportjaiért Szentmihályi Televíziózásért díjjal méltatták. Azóta is aktív kulturális tevékenységet folytat a Mozgássérültek Alternatív Egyesületében. 

Forrás: Karnok Csaba

– Annyit lehet tőlük tanulni a kitartásról, az életörömről. Például az egyik, műlábbal rendelkező ismerősömmel ép­­pen az SZTK előtt találkoztam, vitte haza az új művégtagot. Felnyitotta a csomagtartót, be­­rakta, majd odaszólt, hogy „látod, egyik lábam itt, a másik ott” – mesélte nevetve. 

Felkerült a korona 

Írói pályafutásának egyik legnagyobb élményeként idézte fel 2015-ös londoni könyvbemutatóját, amely során Egy kávé mellett című novelláskötetét, Én sem vagyok 100-as című humoros könyvét és Lélektől lélekig című verseskötetét mutatta be a nagyközönségnek. Kétszer méltatták a Déli Tükör díjjal, elnyerte a Közéleti Kávéház ezüstgyűrűjét, számos országos pályázaton végzett az élen vagy az elsők között. Elmondta, hogy ennek ellenére Szegeden nehéz érvényesülnie. 

– 14 éven keresztül adtam be minden esztendőben pályázatot könyvkiadásra sikertelenül – közölte. 

Ősszel a Magyar Kultúra Lo­vagja kitüntetéssel méltatták, amely elismerés számára koronaként ékesíti eddigi munkásságát. 

– Nagyon meglepődtem, mikor megtudtam, hetekig a föld felett egy méterrel szálltam örömömben. Miközben lovaggá ütöttek, azt éreztem, nem volt hiába ez az ötven év – fejtette ki az írónő, aki jelenleg önéletrajzi regényén dolgozik A dobpergés elmarad címmel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!