Szegedi hírek

2022.01.10. 18:30

Miért szerették a szőke, hosszú hajú hölgyeket a korabeli meteorológusok?

Miért szerették a szőke, hosszú hajú hölgyeket a korabeli meteorológusok? – az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén bárki választ kaphat erre a kérdésre. Az intézményben számos régi meteorológiai műszert őriznek, miközben a csúcstechnológia is megjelenik a mai mérések miatt.

Munkatársunktól

Régi termométerek, nedvességmérők és barométerek is találhatók az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéken.  Fotók: Sahin-Tóth István

A földfelszíni, hálózatban működő és a műholdas megfigyelőrendszereknek köszönhetően ma már valós idejű képet alkothatunk a Föld egészének pillanatnyi időjárásáról. Hazánkban is sok helyen találhatóak állomások, amelyek a legfontosabb tényezőket mérik, dokumentálják és továbbítják. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar épületének tetején folyamatosan működnek berendezések, amelyeket az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék és az Országos Meteorológiai Szolgálat közösen üzemeltet – számolt be róla az egyetem. 

A múlt eszközei 

Pár méterrel a csúcstechnika alatt azonban a múltba is bepillanthatnak az érdeklődők. Kovács Attila, a tanszék adjunktusa elmondta, hogy intézményükben vannak régi termométerek, amelyek jellemzően hőmérők, a légkör hőmérsékletének meghatározására szolgálnak, találhatóak nedvességmérők, melyekkel általában a légkör relatív nedvességét mérték, valamint őriznek légnyomásmérőket, vagyis barométereket és barográfokat is. Van egy komplett hőmérséklet-, légnedvesség- és légnyomásmérő berendezésük, valamint különféle régi szélsebesség- és szélútmérőket is tárolnak. 

A különleges műszereket a szeptemberi Kutatók Éjszakáján bárki megtekintheti az egyetemen.

Segítettek a hajszálak 

A tanszéken található egy úgynevezett hajszálas légnedvességmérő, vagyis egy hajszálas higrográf is. Ebben emberi hajszálköteg található. Érdekesség, hogy a hosszú, szőke női hajszálak bizonyultak a legjobbnak a működtetéséhez. A nedvességváltozás hatására ugyanis a hajszál megnyúlik, egy hozzá rögzített írókar elkezd mozogni, és egy automatikusan forgó hengerre elhelyezett papírszalagra rögzíti a relatív nedvesség értékeit, változásait. 

Jelentős technikai fejlődés 

Körülbelül az 1900-as évekig hívták segítségül a hölgyek egyik legszebb ékességét a légnedvesség méréséhez, hiszen a meteorológiai mérőeszközök komoly fejlődésen estek át az elmúlt évtizedekben. Az SZTE különleges műszereit viszont a szeptemberi Kutatók Éjszakáján bárki megtekintheti. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!