Vezető hírek

2022.01.29. 18:25

Újabb szabálytalanságok a Jovány-buszoknál

Megint baj van a Jovány-buszokkal. A hatóság ezúttal az egyik járműnél azt hiányolta, hogy nem működik a kürtje, egy másiknál pedig olyan olajkályhát találtak, amelynek nem volt CE-minősítése.

Kovács Erika

A flotta egyik buszában CE-minősítéssel nem rendelkező olajkályhát talált a hatóság. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Újabb szabálytalanságot tárt fel Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat által, a helyi buszjárat üzemeltetésével megbízott Jo­vány Busz Kft.-nél a Közlekedési Hatóság – számolt be róla a Promenad24. Ezúttal az egyik busznak a kürtje nem működött, egy másikba pedig az utastér fűtéséhez engedély nélkül beépített, gázolajjal működő kályhát találtak. A vásárhelyi hírportál úgy tudja, a Békés Megyei Közlekedési Hatóság ellenőrizte a napokban a Jovány-buszokat. 

 

A közpénzből fenntartott Hódpress, az önkormányzat ál­­tal finanszírozott online lap is írt az ügyről. Szerintük az összes szankció csupán annyi volt, hogy ki kell szerelni a buszból a kályhát, majd megjegyezték azt is, hogy „az egyik busznak ezért korlátozták a műszaki vizsgáját, azt újra le kell vizsgáztatni” – írták Jovány Gyulára való hi­­vatkozással, aki ezért nem a köz­­lekedési hatóságot hibáztatja a lap szerint. „Mind ő, mind Márki-Zay Péter azt sejti a háttérben, hogy a tramtrain sikertelenségét próbálják eltakarni ezzel a feljelentéssel” – írták. 

 

Nem ez volt az első szabálytalanság a Jovány Busz működésének eddigi 11 hónapjában. A cég 2021. márciustól üzemelteti a helyi buszjáratokat. Még 2020 novemberében egy fórumon Jovány Gyula vállalkozó mutatta be a helyi közlekedés átszervezési tervét, néhány nappal később pedig az önkormányzat az ő tervei alapján írt ki egy eljárást, amit meg is nyert. Márciusban elindultak a Jovány-buszok, de kiderült, a kormányhivatal két járművet nem látott el „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a kft. nem kezdeményezte a honosítási eljárást. A szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték a Jovány Busz Kft.-t, amely nem hagyott fel a járművek használatával. Ezért újabb 100 ezer forint bírságot kaptak, és 3 hónapra felfüggesztették a cég működését, amelynek buszai június 5-től járhattak újra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!