Szegedi hírek

2022.02.02. 14:35

Elkészült az automata hulladékválogató-üzem Szegeden - Fotók

A Szeged és környékén termelt hulladék mintegy 50 százaléka újrahasznosul a jövőben, ugyanis már nemcsak a szelektív hulladékot válogatják át, hanem szerdától a kommunális hulladékot is.

Fotó: Kuklis István

Köszönhető ez annak a 7,5 milliárd forint összértékű, uniós támogatás segítségével megvalósult beruházásnak, amiben a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. Szegeden, a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központ területén egy automata hulladékválogató-üzemet hozott létre. 

Így a jövőben egy új mechanikai, biológiai válogatóban, gépek segítségével az összes kommunális hulladékot át tudják válogatni.

Az üzem szerdai átadóján Botka László polgármester arról beszélt, hogy a Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás területéről, vagyis a 28 megyei településről begyűjtött háztartási szemét egyharmada újrahasznosul, így ennyivel kevesebb lesz a lerakott hulladék mennyisége. A városvezető jelezte, az új, 5300 négyzetméteres csarnokban 70 ezer tonna hulladékot válogatnak át majd évről évre.

 

Beszámolt arról is, hogy hamarosan csaknem 28 ezer háztartás kap Szegeden és környékén barna színű szemetest, melybe majd a zöld hulladékot kell gyűjtenie a települések lakóinak. Főként a családi házak kapnak barna kukát a következő hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!