Nagy csinnadratta volt szombaton

2022.02.26. 19:52

Közös tánccal és finom fánkokkal űzték el a telet Szatymazon – Galéria

Első alkalommal rendezték meg a Farsangolót szombaton Szatymazon. Volt felvonulás, táncház, ínycsiklandó fánk és persze kiszebáb égetés is. Utóbbira sokan komoly gondolatokat tartalmazó cetliket tűztek fel, de akadt olyan is, aki azt kérte, hogy Zsolti ne húzza a haját.

Munkatársunktól

Szatymaz, 20220226. Farsangoló mulatság. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Űzzük el együtt a telet február 26-án! – erre kérte a helyieket Szatymazon a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár, amely először szervezett Farsangolót a településen. Délután a falu találkozási pontjává vált, farsangi díszbe öltöztetett Herbie-nél gyűltek össze a helyiek, akik onnan nagy csinnadrattával, dudákkal, kerepelőkkel, a Csergő bandával, Csókási Imre néptáncossal és az Aranycsillag Néptáncot Kedvelők Baráti Körével a művelődési ház udvarára vonultak. Ezt követően mindenki táncra perdült, kültéri táncházat tartottak.

Persze az elégetett kalória pótlására is ügyeltek a szatymaziak. Meleg tea, forralt bor és az elmaradhatatlan farsangi fánk várta a résztvevőket, utóbbi finomságról a Szatymazi Nőegylet gondoskodott. Miután mindenki alaposan megmozgatta magát, a hátsó udvarba vonult a sereg, ugyanis itt dobták tűzre a kiszebábot, miközben azt kérték, hogy múljon el a tél és végre legyen tavasz.

Mint azt Feketéné Bárkányi Ilonától, a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójától megtudtuk, a kiszebábra az elmúlt egy héten bárki feltűzhette "jó kívánságát". Nem kevés dologtól szeretnének megszabadulni a szatymaziak, ezt a cetlik száma jól tükrözte, viszont az igazgató szerint sokan komoly fogalmakat tűztek fel a bábra, ilyen volt az irigység, a sötétség és a rosszindulat, de volt, aki összefoglalóan azt írta, hogy: minden rossz és gond. Persze humorosabb kívánságok is voltak. Volt, aki 8 kilogramm hájtól szeretett volna megszabadulni, míg más azt kérte, hogy Zsolti ne húzza a haját.

Feketéné Bárkányi Ilona lapunk kérdésére elmondta, azt szeretnék, ha hagyománnyá válna a településen a Farsangoló, ugyanakkor nagyon izgultak amiatt hogy lesznek-e egyáltalán olyanok, akik ki mernek mozdulni otthonról télen, mivel minden program kültéren zajlott. Hozzátette, nagy sikere volt a rendezvényüknek, körülbelül 80-100 helyi látogatott ki, közülük pedig sokan jelmezt, álarcot is öltöttek, ahogyan azt a szervezők kérték.

Az önkormányzat mellett álló Herbie egyébként egy településen élő felajánlása volt, aki bár nagy becsben tartja járművét, megengedi, hogy azt mindig ünneplőbe öltöztessék az adott időszaknak megfelelően. Így most cilinderben, csokornyakkendőben és álarcban üdvözli a helyieket és a községbe látogatókat. Nem véletlen, hogy az előtte elhaladók nem bírják ki, hogy ne készítsenek fotót vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!