A helyére került a Koszta-önarckép

2022.02.11. 18:26

Nem fogja elhinni, honnan kerültek elő az értékes festmények

Két és fél hetes restaurálási munkát követően került vissza a helyére a Koszta József Múzeumban a névadó időskori önarcképe, a festményt legutóbb ötven évvel ezelőtt újították fel. Az intézményben azt tervezik, hogy a Koszta-terem többi festményét is restaurálják.

Majzik Attila

Szabó Erdélyi Gabriella ismertette a restaurálás műveletét. Fotó: Majzik Attila

Nemrégiben a nagyközönség előtt hozták rendbe Koszta József 1940-es önarcképét. A festményt ezt megelőzően épp ötven évvel ezelőtt, 1972-ben restaurálták utoljára a festő másik harminckét alkotásával együtt. Mint Szabó Erdélyi Gabriella, a múzeum restaurátora elmondta, Koszta képeit felgöngyölve, ágyneműtartóban találták meg, a festő rossz állapotú műveit akkor Kiss Terenyi Ervin és Pintér Attila újították fel. 

 

A restaurátor hozzátette, az ötven évvel ezelőtti felújításkor valószínűleg túl sok lenolajat használtak, ami töredezetté tette a festékréteget és elöregítette a vásznat, viszont a festmény vászna, kerete nagyon jó állapotban volt.

 

 A Koszta-önarckép idei felújítását a Magyar Kultúra Napjára időzítette a múzeum, az alkalmon Szabó Erdélyi Gabriella mesélt a nagyközönségnek a festmény tisztításának, felújításának módszeréről és mutatta meg annak néhány momentumát. Mint a restaurátor kiemelte, Koszta festményeire különösen vigyázni kell, mert erősebb nyomás nélkül kell dolgozni a kidomborodó ecsetvonásokon ahhoz, hogy megőrizzék a festékréteg plasztikáját. 

– A tisztítás során előjöttek kisebb egyenetlenségek, ezt kellett retusálni. A képen még friss a lakkréteg, ettől olyan nagyon csillogó, de ez majd veszít a fényességéből – magyarázta a szakember, aki hozzátette, viszonylag jó állapotban volt a kép, de így is körülbelül két és fél hetet vett igénybe a Koszta-önarckép restaurálása. 

 

 

Hajdu Anikó, a múzeum munkatársa közölte, a közeljövőben a Koszta-terem festményeinek többségét is restaurálják, jelenleg a Koszta József édesapjáról készített korai portréja áll felújítás alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!