Szegedi hírek

2022.03.25. 21:20

Történészműhelynek ad otthont Szeged

Három napon keresztül szakmai programon vesznek részt Szegeden történész és társadalomtudományi doktori iskolák hallgatói. A rendezvény legfőbb célja az utánpótlás-nevelés.

Munkatársunktól

A pénteken kezdődött programon a doktori iskolák hallgatói vesznek részt. Fotó: Kuklis István

A magyarországi történész és társadalomtudományi doktori iskolákból 40 hallgató és 21 vendégelőadó részvételével megkezdődött a Belvedere Meridionale Mentorprogram, Történész Műhely elnevezésű 3 napos programsorozat. 

 

A tematikus műhelybeszélgetésekből, szakmai szemináriumokból, aktuális témákról szóló kerekasztalvitákból álló rendezvény legfőbb célja, hogy az utánpótlás-nevelés ha­­tékony tere legyen, segítse a generációk közötti szakmai párbeszédet és értékátadást, „egymás mellé ültesse” a történettudománnyal foglalkozó ifjú kutatókat és kutatóhelyeket, intézményeket, publikációs fórumokat. 

 

A MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartott megnyitón Jancsák Csaba, a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanszékvezető docense hangsúlyozta, az új kutatói nemzedék tagjai vannak jelen ezen az eseményen, akinek az előző két generáció tagjai adják át tapasztalataikat, ismereteiket. 

 

A fiatal nemzedék esetében erős a globalizáció behatolási szintje, ezért félő, hogy a kollektív emlékezet eltűnik, és helyét átveszi az internet, illetve a média által közvetített transznacionális emlékezet. Ezért nagyon fontos, hogy a kutatói generációk közötti érték­átadás valóban megtörténjen, mert értékrendetlenség van ma a világban – fogalmazott beszédében. 

 

Szegfű László nyugalmazott tanszékvezető is örömmel köszöntötte a résztvevőket. Mint mesélte, nyugdíjazása előtt az akkori oktatási miniszter meg akarta szüntetni a történettudományt. 

 

Hála istennek ez nem így alakult, és az ifjúság továbbra is érdeklődik iránta, és vannak, akik képezzék őket. Nemzeti ön­­tudat nélkül ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a magyarság fennmaradjon – mondta. 

 

Előadást tartott például Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, de a három nap alatt a Veritas Intézet és a Magyar Hadtudományi Társaság képviselői is részt vesznek a programon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!