Szegedi hírek

2022.03.10. 15:04

Új alkalmazás segíti a parkolást Szegeden

Élesben is elindult Szegeden a SASMob program Greenformers Parking mobilalkalmazása, az applikációt, a Griffsoft Informatikai Zrt. fejlesztette. A megoldás az autósoknak nyújt segítséget, célja a szegedi parkolási rendszer használatának megkönnyítése.

K. A.

– Bármelyik autóssal előfordulhat, hogy 15-20 percet kering Szeged belvárosában, mert nem talál szabad parkolóhelyet, például hétköznap 11 óra felé a Széchenyi téren. A most bemutatott új mobilalkalmazás a parkolóhelyek telítettségét mutatva segít az autósoknak – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Nagy Sándor. Szeged városfejlesztési alpolgármestere hozzátette, három színnel különböztetik meg a töltöttséget: a zöld a szabad, a sárga a „remény" színe, míg a piros zónában nem igazán érdemes üres parkolóhelyet keresni.

– Parkolóőreink nemcsak bírságolnak a városban és teszik időnként rendbe az össze-vissza elhagyott elektromos rollereket, információkat is szállítanak a parkolóhelyek telítettségéről. Jelzik, hogy egy automata körül hány szabad hely van még – mondta Majó-Petri Zoltán. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, napi 300 adatot töltenek fel a rendszerbe a parkolóőrök.

Tíz nap alatt ez már háromezer, és ahogy telik majd az idő, egyre pontosabb lesz az előrejelzés, ha esetleg nincs friss adat. Jelenleg 30 percenként frissítik az adatbázist, ám ha valamilyen okból nem áll rendelkezésre új információ, akkor az algoritmus historikus adatokkal dolgozik. Ennek a vonalnak is van értelme, jól használhatók ugyanis a korábban felgyűlt adatok. 

– Becslések, de hasznosak – foglalta össze az alpolgármester. 

Batinkov Tamás, Griffsoft Informatikai Zrt. részéről beszélt az applikációról, osztott meg fontos információkat az újságírókkal és hangsúlyozta, az alkalmazásból parkolójegy vásárlása is indítható. 

Ha indulás előtt az autósok fele ellenőrzi, hol érdemes parkolni a belvárosban, kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, kisebb a közlekedési dugó és a bosszúság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!