Vezető hírek

2022.03.31. 16:05

Űrszektorral kapcsolatos továbbképzés indul ősszel Szegeden

Folyamatban van a magyar űrhajós kiválasztása. Az Európai Űrügynökség szerint magas számban alkalmasak a magyarok erre a feladatra – erről Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt Szegeden. Kiderült, hamarosan Csongrád-Csanád megye székhelyén is űrszektorral kapcsolatos képzés indul.

Kiss Anna

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt Szegeden hazánk űrtevékenységéről. Frank Yvette

16 egyetem, köztük a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott ahhoz a konzorciumhoz, ami 3 féléves továbbképzést indít ősszel a teljes űrszektorral kapcsolatosan. Négy téma területet érint majd a képzés: élettelen természettudományok, élő természettudományok, műszaki és informatikai területek, társadalomtudományok – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos csütörtökön Szegeden.

Közölte, legalább BSC-vel rendelkező szakemberek jelentkezését várják a képzésre, de fontos, hogy csakis az jelentkezzen, aki komoly képzelőerővel, fantáziával rendelkezik, aki nem ismert adatokon gondolkodó, „boxban üldögélő" ember, és képes rugalmasan, gyorsan váltani, mert ebben a szektorban a lehetetlent azonnal, a csodát pedig 3 napos határidővel kell vállalni.

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Szegedi Tudományegyetem közös rendezvényén szóba került a Hunor – Magyar Űrhajós Program, vagyis a magyar űrhajós kiválasztása is. Ferencz Orsolya elmondta, a beérkezett pályázatok közül 244 felelt meg minden feltételnek, jelenleg folyamatban vannak a válogatók, csütörtök délelőtt pedig személyes jelenléttel zajlott az Európai Űrügynökségénél a felvételi. A válogatást végző szakemberektől azt a visszajelzést kapta a miniszteri biztos, hogy megdöbbentően magas számban alkalmasak a magyarok a feladatra.

 

Ferencz Orsolya leszögezte, ma már nem űrkutatásról, hanem űrtevékenységről érdemes beszélni, hiszen minden ember életét meghatározza azoknak a szolgáltatásoknak a sora, amelyek a világűrben elhelyezett eszközöknek a használatán múlik. Hozzátette, éppen emiatt egyik ország sem kerülheti el az űrtevékenységet, olyannyira szükség van arra, mint a nemzetközi reptérre. Kiemelte, hazánknak a szolgáltatási oldalon is meg kell jelennie az űrszektoron belül, jelenleg ezen dolgoznak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!