Szegedi hírek

2022.03.16. 20:12

Zenés krimiballada a Kisszínházban - Fotók

Pintér Béla és Darvas Benedek krimiballadája húsz évvel ezelőtti ősbemutatója óta számos teátrumban aratott már nagy sikert határon innen és túl. A Parasztopera premierjét március 19-én tartják a Kisszínházban.

Egy templomrom falai között egy család esküvőre készül. A menyasszony gömbölyödik, a magyarság szaporodik, ám valami mégsem stimmel. Fotó: Török János

 Az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkcióját Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója álmodta színpadra. 

 

A darab műfaji besorolása alapján egyszerre opera, ballada, sorstragédia, zenemű és mindennek keserédes stílusparódiája. Titkok, szerelem, vérfertőzés, élethazugságok és gyilkosság elegyedik humorral és a magyar népballadák sajátos motívumaival. A múlt bűnei felszínre kerülnek és kihatással lesznek a jelen szereplőire. Az előadás zenéjét szintén a sokszínűség jellemzi, alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. 

 

 

A történet helyszíne egy hajdan jobb napokat látott, tehénnel, báránnyal és előbbi lepényeivel jócskán tarkított templomrom, amelynek falai között egy kirobbanó boldogságtól korántsem fűtött család tagjai esküvőre készülnek. Az épület homlokzatán baljós felirat sejteti a közelgő tragédiát: „Anyám, édesanyám, miért szültél meg engemet? Szültél volna követ, ne fiú gyermeket!”.

 

 A menyasszony már gömbölyödik, a magyarság szaporodik, azonban valami mégsem stimmel. Gyorsan kiderül, hogy a vőlegény mást szeret. Mostohahúgát azonban apja a részeges állomásfőnöknek ígérte két hold szőlőért. 

 

 

Pintér Béla legnépszerűbb darabját Szaszák Zsolt, Borsos Beáta, Borovics Tamás, Sziládi Hajna, Csorba Kata, Tánczos Adrienn, Poroszlay Kristóf, Vicei Zsolt és Bánvölgyi Tamás előadásában láthatja péntektől a szegedi közönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!