Szegedi hírek

2022.04.20. 07:00

Apa cipeli a gyereket

F. J.

Apja hátán kapaszkodik az egyik fehérfejű kismajom. Két kicsi is született a Szegedi Vadasparkban március 30-án. Fotó: Szegedi Vadaspark

Ma már nem alapvetés, hogy a gyerekek körül minden az édesanya dolga: a közös szülői teherviselésben hisznek a fehérfejű selyemmajmok is. Ez persze csak vicc, mert aligha támasztják alá ideológiákkal a rájuk jellemző viselkedést, de tény, hogy a kölyköket a többi karmosmajomhoz hasonlóan elsősorban az apa cipeli a hátán. 

A Szegedi Vadaspark híradásaiban ezt évről évre elolvashatjuk, hiszen a faj jelentős szerepet kapott az állatkert történelmében. A fehérfejű se­lyemmajom nemzetközi fajmentő tenyészprogramját hajdan a vadaspark szakembere, egykori igazgatója, Gősi Gábor vezette. A két legifjabb lakó is e majmok közül került ki. 
 

A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az At­­lanti-partvidék esőerdeiben élnek vadon, amelyek területe rohamosan csökken. Létszámuk, amit most 10 ezer körüli felnőtt egyedre becsülnek, a kutatások szerint egyre zsugorodik. Európai állatkertekben körülbelül 250 példány él. A Szegedi Vadasparkban egy Krakkóból érkezett hím és egy rostocki születésű nőstény alapított családot, harmadik éve rendszeresen számíthat­nak kölykök születésére. Idén március 30-án került er­­re sor, és a két kis majom a gondos családtagoknak kö­szönhetően szépen cseperedik. 
A vadaspark látogatói a trópusi házban figyelhetik meg a családot, ha nem hangoskodnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!