Felcseperedtek az elbizonytalanodva, félszegen érkező diákok

2022.04.29. 19:55

Elballagtak a bedősök – Galéria

Hat osztályban 98 diák ballagott el péntek délután az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskolából.

Arany T. János

Komoly hagyományok: Ásotthalmon 1883 óta folyik erdészeti képzés. Szakképzősök és technikusok ballagtak pénteken az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskolából. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Most totyogunk, vagy megyünk?

– Pingvinezünk, öreg. 

Ez a beszélgetés zajlott le két ballagó fiatalember között péntek délután az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán.

 

 

Ballagás két év után

 

Nagy öröm számomra, hogy két év pandémia után ismét meg tudjuk tartani a ballagást. A diákjaink az elmúlt években felcseperedtek. Amikor beléptek az iskola kapuján, elbizonytalanodva, félszegen tekintettek a jövőbe. Meg kellett szokniuk az új rendet, a kollégiumot. Ahogy teltek a napok, hónapok, természetessé váltak a hétköznapok – kezdte beszédét Andrésiné Ambrus Ildikó, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

 

Az élet szép, csak küzdeni kell

 

Az intézményvezető köszöntőjében külön és büszkén kiemelt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen részt vett tizenkét diák közül hatot – Kunyi Jánost, Raisz Vencelt, Bagi Benjamint, Vörös Istvánt, Kokes Krisztofer és Sógor Andrást –, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Az érettségi kapcsán azt mondta, nem ez a megmérettetés az első vizsga a fiatalok életében és bízik benne, hogy mindannyian sikerrel veszik az akadályokat. 

Olyan célt tűzzenek ki maguk elé, ami iránymutatást ad az életben. Az élet szép, csak küzdeni kell érte – fogalmazott az igazgató, aki egy ősi áldást idézve zárta beszédét: Legyen előtted mindig út, Fújjon mindig hátad mögül a szél, Az eső puhán essen földjeidre, A nap melegen süsse arcodat, S amíg újra találkozunk, Hordjon tenyerén az Isten.

 

Együtt dobbanó szívvel

 

Három megye tíz iskolája együtt dobbanó szívvel az érettségi előtti időszak lázában él – szólt a diákokhoz és a szülőkhöz az Alföldi Agrárszakképzési Centrum kancellárja, Vári László, aki beszédében azt kérte a diákoktól, hogy tisztelettel gondoljanak vissza elődeikre, legyenek büszkék szakmájukra és alázattal végezzék munkájukat, ne vegyék félvállról a feladatokat. A beszédek után a végzősök nevében Kiss Attila és Kokes Krisztofer adták át az iskola zászlaját az alsóbb évfolyamosoknak.

 

Izgalom nélkül

 

Izgultok? – kérdeztem a 11.b osztály tantermében, mire Kuncz Salamon –  barátainak csak Sali – azt válaszolta: így, hogy itt vagy már nem. Annyit írtam már a fiúkról, hogy kicsit mintha én is elballagtam volna ezzel osztállyal, akikkel 2020-ban kilencedikes korukban találkoztam először, pénteken pedig elballagtak a Bedőből. Szerencsére többségük marad a kétéves, érettségit adó erdésztechnikus képzésre, így még két évig biztos elszórakoztatjuk majd egymást.

A legjobbak maradnak érettségizni – így mondta Sali elválaszthatatlan haverja, Lucsi, azaz Nistor Lucian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!