Az energiacímkék hatékonyan segítik a tudatos választást

2022.04.19. 14:00

Olcsóbban és egyben környezetkímélőbben

A háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részei, hosszú távon pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a hatékonyságukra is odafigyelünk. Az energiahivatal fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték, hogy vásárlásnál mire érdemes odafigyelni.

K. A.

A vásárlást segíti az energiacímke. Fotó: MTI

Ha egy új háztartási gépet vagy egy elektronikai eszközt szeretnénk venni, először érdemes megvizsgálni, pontosan mire van szükségünk. Aki egyedül él, annak nem biztos, hogy a legnagyobb teljesítményű mosógépet vagy a „legöblösebb” hűtőszekrényt kell megvásárolnia. 

Ezek nemcsak drágábbak, de több villamos energiát és egy mosógép vagy mosogatógép esetén több vizet is fogyasztanak – figyelmeztet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. 

Színskála 

A berendezések energiafogyasztási jellemzőiről a kötelezően feltüntetett energiacímkék szín- és betűkódjai adnak tájékoztatást. Ezek a vásárlók tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos az is, hogy a kiválasztott berendezés milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik. Azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során. 

A háztartási energiaköltségek jelentősen csökkenthetők a hatékony berendezések használatával, és ezek környezeti terhelése is kisebb. A címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthetően és egyszerűen nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról. Egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használnak, ahol az energiahatékonyság szempontjából az A jelzés jelenti a legjobb minőséget. 

Ökocímke 

Egyes termékeken egy apró virágmotívum, az EU Ecolabel jele is megtalálható. Az európai ökocímke szimbólumát azok a vállalatok tüntethetik fel, amelyek környezetbarát technológiát használnak és szigorú előírások szerint ügyelnek az energia- és vízfelhasználásra, a hulladékkezelésre, a károsanyag-kibocsátásra, az élettartamra, valamint az újrafeldolgozhatóságra. Az ilyen termékek és szolgáltatások teljes életciklusuk során bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak. 

A hazai környezetbarátság megkülönböztetésére szolgáló magyar védjegy, amely egy kocsánytalan tölgyet ábrázol, 1994 óta van használatban. Ez azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat jelöli, amelyek kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célúaké. 

Takarékosság 

Ma már a világ bármely tájáról könnyedén rendelhetünk szórakoztató és háztartási eszközöket, ám néhány dologra ilyenkor is érdemes odafigyelni. Mindig ellenőrizzük, hogy az megfeleljen a hazai, elsősorban a biztonsági előírásoknak, csatlakozója kompatibilis legyen a lakásban található konnektorokkal, és a garanciális feltételekről is előzetesen tájékozódjunk. 

Hiába választottunk energiatakarékos gépet, ha nem figyelünk oda, sok pénzt dobunk ki az ablakon. A készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát. Tanácsos ezeket a berendezéseket – tévé, számítógép, monitor, nyomtató – kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani. A konnektorban felejtett töltők észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!