Szegedi hírek

2022.05.05. 19:00

Maratoni versolvasás és séta Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem egykori, neves diákja tiszteletére május 5-én, a költő születésnapján Radnóti Miklós Emléknapot szervezett. A programban versolvasás, emlékséta, kiállításmegnyitó, stúdiószínpadi előadás és filmvetítés is szerepelt.

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Fotó: [email protected]

Az emléknap programjai között kiemelt esemény a Radnóti egytől egyig rendezvény, ezen az SZTE Dugonics téri rektori épülete előtt 12 óra alatt felolvassák a költő összes versét. 

Fotó: Török János
Forrás: [email protected]

Az emléknapot délután 1 órakor Fendler Judit, az egyetem kancellárja nyitotta meg. A versek sorát a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai kezdték, őket a Somogyi-könyvtár munkatársai követték. Úgynevezett versőr felügyelte az előadókat, Gortva Tamás magyartanár és Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató. 

Verset mondtak még a Móra Ferenc Múzeum és a Klebelsberg Könyvtár munkatársai, az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Színház tagjai is. Ha minden a terv szerint sikerül, a sort az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai zárták, Tajti Gabriella irodavezető „felügyeletével”.

A Radnóti Emléknap programjai között séta, kiállításmegnyitó és dokumentumfilm-vetítés is szerepelt. Az emlékséta az SZTE Tanulmányi és Információs Központ elől 14 óra 30 perckor indult, azokat a helyeket látogatták meg a résztvevők, ahol a költő is élt, alkotott vagy valamilyen módon kapcsolódott hozzá. 

A költőt idézték meg a Radnóti emléksétán. Fotó: Kuklis István

A nulladik állomáson elhangzott a költő Elégia Juhász Gyula halálára című verse, melynek első sora így hangzik: „Öt évig laktam városodban költő”. Monostori András sétavezetőtől megtudtuk, 1930-35 között élt Szegeden a Radnóti, és tanult a bölcsészkaron is, ennek épülete volt a séta első állomása.

Kezdetben inkább baja volt Szegeddel a költőnek, messze volt tőle szerelme, Gyarmati Fanni, de viszonylag gyorsan beilleszkedett.Ugyanakkor József Attilához hasonlóan neki is megvolt a maga csörtéje a várossal, szeméremsértést és vallásgyalázást olvasott ki verseiből a kúria. Perbe is fogták, az inkriminált kötet meglevő példányait elkobozták.

A piarista Sík Sándor vette védelmébe – róla a 4. állomáson esett több szó. Bár ő is ízléstelennek és antipatikusnak találta a kritizált verset, de kijelentette, az semmiképpen nem vallásgyalázó.

Fotó: Kuklis István

A séta soron következő állomása a Bokor utca 2. szám alatt volt, a sok viszontagságos albérlete után talán a legszebb lakása volt ez Radnótinak, 1933-34-ben élt és alkotott itt. A túra utolsó állomásaként a költő nevét viselő gimnázium szerepelt a séta programjában, itt ugyan nem tanult, szobra azonban az épület előtt áll.

Az emléknap programjában REÖK Stúdiószínpadán 18 óra 30-kor kezdődő a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” – Krónika Radnóti Miklós utolsó hónapjairól című előadás szerepelt – a Bori notesz és a költő más versei alapján Tóth Péter Lóránt versvándor mondta el. A REÖK Zöld szalonjában 20 óra 30 percre hirdették meg a Radnóti nyomában című dokumentumfilm vetítését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!