Szegedi hírek

2022.05.10. 16:35

Megrovás a Mars téri pavilonbontás miatt

Elmarasztalta a Szegedi Törvényszék a Szegedi Vásár és Piac Kft. korábbi vezetőjét kedden. A férfinek a Mars téri piacon történt emlékezetes pavilonrombolás miatt kellett bíróság elé állnia.

Suki Zoltán

Hibázott az önkormányzati cég vezetője a pavilonok tönkretételével. Archív Fotó: Karnok Csaba

Történt egy kis előrelépés a Mars téri pavilonbontás ügyében kedden a Szegedi Törvényszéken. A másodfokon eljáró bíróság megváltoztatta a az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság 2018-ban hozott felmentő ítéletét, és bűnösnek mondta ki a törvényszék a Szegedi Vásár és Piac Kft. korábbi vezetőjét, és megrovásban részesítette.

A bíróság szerint a pótmagánvádló pavilonja, az Anna butik 15 és 50 millió forint közötti értékű volt. Az épület az „áthelyezéskor” teljesen tönkrement. A ruházati cikkeket árusító butik tulajdonosa pótmagánvádlóként jelentős kárt okozó rongálás miatt indított pert az önkormányzati cég vezetője ellen. A mostani bírósági ítélet egyébként a kárigényről nem döntött, azt polgári peres eljárásban tárgyalják majd.

Az egész ügy akkor kezdődött, amikor Szeged európai uniós támogatást nyert a Mars tér rekonstrukciójára. Ekkor felmondták a korábbi bérleti szerződéseket, azonban az addig ott árusítók nem bontották el a pavilonjaikat, ezért a város pert indított. Mielőtt jogerős ítélet született volna, az akkori cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely, köztük a jelenlegi pótmagánvádló pavilonjának áthelyezésére. Bár lényegesen egyszerűbb lett volna a pavilonok bontása, a vádlott úgy döntött, hogy inkább áthelyezteti az építményeket.

A kivitelezővel abban állapodtak meg, ezt úgy csinálják, hogy épségben maradjanak a pavilonok. Ez azonban nem így lett. Az elsőfokú bíróság arra a megállapításra jutott, hogy az ügyben bűncselekmény a vádlott részéről nem valósult meg, a vádlott szándékos károkozó magatartása nem állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!