Szegedi hírek

2022.05.16. 11:10

Méteres hüllő kúszott be egy deszki kertbe

Farkas Judit

Tényleg nagyra nőtt, de ártalmatlan ez a vízisikló. Fotó: Karnok Csaba

Nálunk is költözött már ki a pincéből vízisikló, miután felszáradt benne a térdig érő víz, de az nem volt egy félelmetes jószág. 

Attól a példánytól viszont mi is megijedtünk volna, amit deszki fotós kollégánk ismerőse talált a kertjében. Egy éjszaka hangosan ugattak a kutyák. Kiment megnézni, mi a gond, és egy hatalmas, kígyónak tűnő jószággal találta szemben magát: egy méternél is hosszabb volt. Ideiglenesen a kiürített szelektíves edényben talált neki helyet. 

Másnap felhívta a 112-es hívószámot, hátha tudnak segíteni. Szólt a kollégának is, aki kapcsolatba lépett a Szegedi Vadaspark szakértőjével. Megtudta, hogy bármennyire is megnőtt, ez egy ártalmatlan vízisikló. Leengedték az esővízgyűjtő csatornába, ami a településen kívülre vezet. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jellemzése szerint a vízisikló és az erdei sikló megnőhet 120 centiméter hosszúra, de feljegyeztek már két méter fölötti példányokat is. 

Úgy tűnik, szezonja van a hasonló méretű „szupersiklóknak”, a Mátyás tér közelében is levideóztak egyet a napokban Szegeden. 

Ezúton hangsúlyozzuk, hogy Magyarországon minden hüllő védett. Veprik Róberttől, a Szegedi Vadaspark igazgatójától megtudtuk: a Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjához is lehet segítségért fordulni, ha nem tudjuk, milyen hüllőt találtunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!