Társasháznak is lehet kertje

2022.05.03. 11:08

Osztják Szegeden a gyűjtőedényeket

Márciusban elkezdődött a zöldhulladéknak szánt 120 literes gyűjtőedények osztása Szegeden és környékén. Magánházak és kisebb társasházak kapnak kukákat 4 lakásig, a nagyobb kertkapcsolatos társasházak egyéni elbírálás alá esnek – hiszen van, ahol parkoló foglalja el az udvart.

Farkas Judit

Márciusban kezdték osztani a zöldhulladékos gyűjtőedényeket. Nem csak magánházaknál kertészkednek a lakók. Fotó: Frank Yvette

2018-ban írtuk meg először, hogy egy sikeres KEHOP-os pá­lyázat segítségével a szege­­di önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel közösen 240 millió forintból vásárolhat kukákat a lakossági zöldhulladék gyűjtésére. A gyűjtőedényeket már osztják Szegeden és környékén. A szegedi városüzemeltetési bizottság legutóbbi ülésén, ahogy lapunk is megírta, elfogadták a zöldhulladék gyűjtéséhez szükséges kukák kiosztásának ütemtervét. 

Március vége óta zajlik a 120 literes gyűjtőedények osztása, ami július elejére be is fejeződik. Május 31-én szállítja majd el először a környezetgazdálkodás a zöldhulladékot, Subasán és Sziksóson lesz ekkor begyűjtés. 

Társasházak kertekkel 

Azt mindenképpen érdemes megjegyezni a kertes házak tulajdonosainak, hogy a ku­kába csakis növényi eredetű hulladék kerülhet, tehát bálakötözőt, drótot, zacskót és egyéb szennyező hulladékot ti­­los abba bedobni. A növényi hulladékból ugyanis komposzt készül majd. Szegedi, társasházban élő olvasónk érdeklődött: jelenleg a kertes házak kaphatnak ilyen kukát, de mi lesz a kertkapcsolatos társasházakkal? Eddig kénytelenek voltak hulladékudvarba elvitetni a rengeteg zöldhulladékot, a lehulló leveleket: fák és virágok is vannak a kertben. 

Növények az udvaron 

Szegeden nem egy társasházat érint ez a kérdés, hiszen egyre gyakoribb, hogy a kertvárosi részekben is többlakásos társasházak épülnek a telkekre, amelyeken előzőleg családi ház állt. Bár sok ilyen háznál az autók foglalják el az udvaron a helyet, sok esetben nemcsak parkoló, hanem növényzet is kerül a házak kertjébe. Eddig vagy a hulladékudvarba vitethették a zöldhulladékot, ha nagy mennyiség termelődött, vagy a kommunális szemét közé dobhatták be, ugyanúgy, mint a kertes magánházaknál. Ingyenesen, külön gyűjtve csak a házak előkertjeiben termelődő zöldhulladékot szállították el zsákba rakva, október vége és december közepe között. 

4 lakásig osztanak 

Mint a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-től megtudtuk, jelenleg sem csak a magánházak kaphatnak ilyen edényt, hanem a kisebb társasházak is, 4 lakásig. A háztulajdonosokat kiértesítik az átvételről. 4 lakás fölött egyelőre egyéni elbírálás alá esik, kaphat-e a társasház gyűjtőedényt. Ha az udvaron nem növények vannak, hanem az autók parkolnak, felesleges a külön kuka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!