Kiváló munkát végeztek a járványügyi védekezés idején

2022.06.15. 17:58

Ápolók nélkül nincs ellátás: 23 hősiesen helytálló szakember munkáját díjazták - galéria

Kiemelkedő munkájukért díjat kapott szerdán 23, Csongrád-Csanád megyében szolgáló egészségügyi dolgozó. A Kisszínházban megtartott ünnepségen Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy az ápolók pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek az ellátásban.

Kiss Anna

Pro Curatio Valetudine Díjakat és Semmelweis Napi Okleveleket adtak át szerdán. Fotó: Karnok Csaba

A járványügyi védekezés idején, a szűrőpontokon, valamint az oltási tevékenység során is hősiesen helytálltak az egészségügyi dolgozók. Több volt ez mint kellő hozzáállás és felelősségtudat, ez már alázat volt. Kiválóan végezték a munkát, Csongrád-Csanád megyében különösen – mondta el szerdán Drexler Donát,  a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének díjátadó ünnepségén.

A Kisszínházban megtartott eseményen az orvosigazgató megjegyezte, az ápolói munkának legalább olyan fontos szerepe van a beteg gyógyulásában, mint az orvosi munkának, csak az kevésbé látható. Hozzátette, a szervezet az ünnepséget az ápolók nemzetközi napja és a Semmelweis nap közötti időszakban rendezte meg, előbbi ünnepet minden évben a brit ápolónő, Florence Nightingale születésnapján ünneplik. Mint mondta, Florence volt az, aki először hívta fel a közvélemény figyelmét az ápolói munka jelentőségére, hiszen azáltal huszadára csökkent a halálozás. Drexler Donát szerint a beteg elégedettségének legalább annyira része az ápolói munka, mint az orvosok által végzett gyógyítás.

Ha önök nincsenek, akkor a járvánnyal szemben alul maradt volna a város – ezt már Ménesi Imre önkormányzati képviselő mondta, aki szerint szerdán a kitartást, a felelősségvállalást és az emberséget ünnepelték, hiszen a pandémia alatt is ez jellemezte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a gyógyítás örömét manapság rendkívül nehéz körülmények között élik meg, minden nap elvesz belőlük kicsit, de ezen az a tudat képes átlendíteni őket, hogy tudják, pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek. Kiemelte, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara célja a figyelemfelhívás arra, hogy ápoló nélkül nincs ellátás, erre legtöbbször úgy figyelmeztetnek, hogy rivaldafénybe helyezik a szakdolgozókat.

Szerdán ezt 23 szakember elismerésével tették meg. Pro Curatio Valetudine Díjat, vagyis Az egészség ápolásáért díjat adományoztak Baloghné Vass Noéminek, Janáky Tamásnénak, Major Józsefnének, Molnár Jánosnénak, Szabó Robertának és Pataki József Zoltánnak. Továbbá Semmelweis Napi Okleveleket vehetett át Almási Krisztina, Dimovics Mónika, Erdei Orsolya, Erdős Ildikó, Fekete László Mihályné, Hódiné Tanács Zsuzsanna Gizella, Mihályné Gera Ildikó, Móricz Jánosné, Nagyné Bakos Beatrix, Siketné Putyora Katalin, Szeműné Terhes Gabriella, Temesváriné Garai Ibolya, Törőcsikné Kiss Judit, Varga Virág Erzsébet, Vargáné Winkler Gabriella, Versegi Lászlóné és Zalai Imre.

A dolgozók nemcsak díjban részesültek szerdán, hanem munkájuk elismeréseként a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek előadását is megtekinthették. Színpadra lépett Kónya Krisztina, Horák Renáta, Szilágyi Annamária és Szélpál Szilveszter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!