Nyári veszélyekre figyelmeztették a gyerekeket

2022.06.14. 16:19

Szünidőben különösen fontos a biztonság - galéria a NAV kutyás bemutatójáról

A nyár és ezzel együtt a szünidő lehetséges veszélyeire figyelmeztették a gyerekeket a keddi Kék tenyér élménynapon Hódmezővásárhelyen. A készenléti és a bűnmegelőzésben együttműködő szervek foglalkoztatták az iskolásokat.

T. Sz.

A NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó-és Vámigazgatósága kutyás bemutatója a Kék tenyér egyik leglátványosabb programja volt. Fotó: Tábori Szilvia

Kék tenyér élménynapot és XIII. Szünidőt indító biztonsági juniálisát tartotta kedden a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskolában. A 112-es összefogás jegyében a gyerekek megismerkedtek a készenléti, illetve a bűnmegelőzésben együttműködő szervezetek munkájával, és a nyári szünidőhöz kapcsolódó legfontosabb tanácsokkal is ellátták a résztvevőket.

Szünidei rizikófaktorok

A vakáció kezdete komoly rizikófaktor a közlekedőknek, hiszen a gyerekek mostantól minden idegszálukkal a vakációra koncentrálnak - hangsúlyozta Vad Róbert rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság MBB titkára utalva az elsődleges veszélyforrásra. Augusztusig megélénkül azon helyek forgalma, ahol az elmúlt kilenc-tíz hónapban nem kellett számolni a gyerekek nagyobb létszámával. A gépjárművezetők fokozott óvatossága tehát elengedhetetlen a biztonságos szünidőhöz. A gyerekeknél pedig a közlekedésbiztonság, a szabályok ismerete és betartása a hangsúlyos, hogy a túrázáskor, kerékpározáskor, a szabadban töltött időben ügyeljenek testi épségükre. Fontos, hogy körültekintően közlekedjenek a városban is, mindig meggyőződve például elsőbbségükről.

Megelőzve a tragédiát

Túri Mihály, Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete vezető mentőtisztje is megerősítette, hogy a vakáció felszabadult hangulatában háttérbe szorulnak az óvatosságra intő viselkedésformák.

Sajnos minden évben találkozunk a tartós hőség okozta rosszullétekkel, vízparti tragédiákkal, illetve a nyári időszakban megszaporodó közlekedési balesetekkel – hangsúlyozta Túri Mihály. Hozzátette, a megelőzés mellett nem kevésbé fontos a megfelelő segítségkérés, vagy a bajbajutottak támogatása elsősegélynyújtással. Az országos mentőszolgálat 2019 óta megduplázta a sikeres újjáélesztések számát azokban az esetekben, amikor már a helyszínen megkezdődött a mellkaskompresszió.

Biztos úszással a vízben

A biztos úszástudás fontosságát hangsúlyozta Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke, kiemelve, hogy anélkül természetes vizekben csakis mentőmellénnyel szabad fürdőzni. Tapasztalataik szerint ez életeket menthet, megelőzhetők a tragikus események. Ugyanilyen fontos a hűtés fürdőzés előtt, hogy ne felhevült testtel csobbanjunk a hideg vízbe. Ellenkező esetben akár sokkos állapotba is kerülhetünk. Stabil úszástudás nélkül kritikus helyzet alakulhat ki, továbbá az alkohol- és drogmentesség a strandon legalább ennyire hangsúlyos.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!