A forradalom és szabadságharc kitörésére és vérbefojtására emlékeztek

2019.10.23. 19:41

Ahol a hősöket nem feledik, mindig lesznek újak

Több mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban vérrel és verítékkel kivívott szabadságot 1990-ben visszaszerezzük, és végre megszabaduljunk a tékozlók bűnétől: az árulásukkal behívott szovjet csapatoktól, az idegen megszállástól – fogalmazott Juhász Tünde kormánymegbízott a megyei kormányhivatal és a Professzorok Batthyány Köre közös ünnepi megemlékezésén.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– 1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a vállunkra: nekünk, a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tisztább lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága fölött – fogalmazott Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden a Rerrich Béla téren, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Professzorok Batthyány Köre közös ünnepi megemlékezésén.

A kormánymegbízott emlékeztetett, hogy több mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban vérrel és verítékkel kivívott szabadságot 1990-ben visszaszerezzük, és végre megszabaduljunk a tékozlók bűnétől: az árulásukkal behívott szovjet csapatoktól, az idegen megszállástól.

Történelemcsinálók lettek a srácok

– 1956 októberének napjaiban mi, magyarok kimozdítottuk a diktatúra egy helyben ketyegő óráját. Kizökkentettük az idő járását az örök jelen állapotából – tette hozzá Juhász Tünde, aki azt is elmondta, hogy mindenütt, a legkisebb falvakban is volt szervezkedés. Tüntetéssel, felvonulással adták hírül a települések lakói, hogy csatlakoznak a fővároshoz. Teljesen egyszerű, hétköznapi emberek lettek egyik óráról a másikra történelemcsinálók: vagy azzal, hogy bátran kimondták véleményüket, kifejezték örömüket a forradalmi események kapcsán, és azonnal csatlakoztak a szabadság lehetőségével kecsegtető eseményekhez. Vagy azzal, hogy háttérben maradtak és kivártak, vagy azzal, hogy a forradalom megbuktatására szövetkeztek – mondta.

 

Juhász Tünde szerint a választás, egyéni döntés kérdése volt.

– Akár politikus, tanár, földműves, vagy orvos volt az, aki cselekedett így vagy úgy, az történelmi tett ma már. És soha ne higgyük el azt, hogy van következmények nélküli világ. Mai tetteinket ahhoz a felelősségvállaláshoz kell mérni, amit ’56–ban a Szovjetunió halálos szorítása ellenére is életre tudott hívni ez a nemzet. A forradalom és szabadságharc példamutatás minden szabadság- és hazaszerető nép számára, egyszersmind arra hívja fel a felelős magyar kormány és minden állampolgára figyelmét is, hogy cselekedetei eszerint ítéltetnek meg – fogalmazott a kormánymegbízott.

Egykori forradalmár emlékezett 56-ra

A kormánymegbízott előtt Pál József egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének tagja is felszólalt, aki a MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulásáról beszélt. Ezután Dávid Szaniszla lépett a mikrofonhoz. Az 1956-os elítélt azzal kezdte gondolatait, hogy elmondta: ahol a hősöket nem feledik, mindig lesznek újak. Szerinte a forradalom hősei példát mutattak. Megmutatták, hogyan kell szeretni és védeni az országunkat. Egyik napról a másikra felnőttek és sokan áldozták fel magukat a nemes célért.

Az ünnepi megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!