Szegedi időjárás

2019.09.20. 06:20

Felettünk délután már felhősödni fog, de napközben marad a szép idő

Pénteken kezdetben országszerte sok napsütésre számíthatunk, majd napközben északon, északkeleten és keleten már felhősebb lehet az idő, de említésre méltó csapadék nem várható.

delmagyar.hu

Az északi-északnyugati szél általában gyenge, mérsékelt marad, csupán északkeleten fordulhatnak elő élénk lökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken talajmenti fagy, gyenge fagy előfordulhat. Délután 16-20 fokot mérhetünk. Nem lesz front térségünkben.

Névnapok: Friderika, Eponin

Ezek történtek korábban ezen a napon:

1096 – Ezen a napon lépnek a Magyar Királyság területére a Bouillon Gottfried által vezetett keresztes hadjárat seregei. A mintegy 100 000 főnyi sereg a Kálmán királlyal kötött egyezmény alapján vonul át az országon.

1187 – Szaladin szultán megkezdi Jeruzsálem ostromát.

1519 – Magellán elindul az első sikeres világ körüli hajóútra.

1670 – Felségsértési vádat indít az osztrák kormány Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc Kristóf ellen. Mint a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevőit, mindkettőjüket halálra ítélik, és 1671. április 30-án Bécsújhelyen lefejezik őket.

1814 – a Baltimore Patriot című lapban megjelenik az Amerikai Egyesült Államok himnuszának szövege.

1860 – VII. Eduárd brit király – első angol uralkodóként – látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban.

1870 – Az olasz nemzeti hadsereg betör Rómába, a pápai állam hadserege megszünteti az ellenállást. Megszületik az egységes olasz nemzeti állam.

- A francia csapatokat hazarendelik, lezárul a porosz–francia háború.

1873 – Történetében először ezen a napon bezár a New York-i Tőzsde, banki válság miatt. A pánik és a krízis egy hét alatt véget ér.

1884 – Befejeződik az Arlberg alagút építése Ausztriában.

1891 – Az első gázolaj-meghajtású kocsi debütál Springfield-ben (Massachusetts)

1897 – II. Vilmos német császár Budapestre látogat.

1929 – Budapesten levetítik az első hangosfilmet („Az éneklő bolond”).

1944 – Brit-amerikai légitámadások az ország több pontján: Lebombázzák a győri pályaudvart, a vasúti forgalom 4 napig szünetel. Légitámadás éri a hegyeshalmi vasútállomást. Ismételt légitámadás a budapesti összekötő vasúti hidak ellen. Több bombatalálat éri a Rákosrendező pályaudvart. Súlyos bombatámadás a hatvani pályaudvar ellen. Az állomásépület elpusztul, 1200 vasúti kocsi kiég, 500 ember veszti életét.

1946 – Először tartják meg a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. 1939-ben lett volna az első, de a világháború miatt elhalasztották.

1954 – Az első Fortran nyelven megírt számítógép program futása.

1974 – Hamburgban megnyílik a Köhlbrandbrücke.

1976 – Befejeződik Budapesten a Európai Baptista Szövetség négynapos találkozója.

1979 – Lee Iacoccát a Chrysler Corporation elnökévé választják.

1984 – Egy öngyilkos terrorista autóbombát robbant a bejrúti amerikai nagykövetségnél.

1985 – A Walt Disney World a 200 milliomodik vendéget fogadja megnyitása óta

1985 – A Greenpeace-ügy Franciaországban. Kiderül, hogy a francia titkosszolgálat az új-zélandi Auckland kikötőjében július 10-én elsüllyesztette a Greenpeace környezetvédő szervezet Rainbow Warrior nevű hajóját. Az ügy miatt lemond a francia honvédelmi miniszter.

1988 – Maróthy László környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter azzal érvel a bős–nagymarosi vízlépcső mellett, hogy az építkezés leállítása költségesebb lenne, mint befejezése.

1988 – Három évtized után hazatér Budapestre Faludy György költő.

1990 – Ratifikálják a két Németország újraegyesítését.

1990 – A magyar kormány létrehozza a Teleki László Alapítványt.

1992 – Franciaország lakossága kis többséggel az Európai Uniós tagság mellett szavaz.

2001 – a szeptember 11-ei terrortámadások következményeként a Kongresszus előtt tartott beszédében először használja az Amerikai Egyesült Államok elnöke George W. Bush a „háború a terror ellen” kifejezést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!