Kereszténység

2019.09.29. 07:34

Vér és csont: szentek ereklyéi gazdagítják Ruzsa katolikus templomát

A közelmúltban két jelentős hitéleti esemény részesei lehettek a ruzsaiak. Szent II. János Pál pápa egykori titkárától, a bíborostól kérték az ereklyét – megkapták.

Arany T. János

A Szent Fausztina-ereklye elhelyezése Ruzsán. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Mint megírtuk, a ruzsai templomba ünnepi keretek között helyeztek el ereklyéket Szent II. János Pál pápától és Szent Fausztina nővértől.

Vér- és csontereklye

Tavaly októberben helyezték el a templomban Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét. Idén március végén a ruzsai plébánia és a község vezetése Krakkóba zarándokolt, ahonnan Szent Fausztina nővér csontereklyéjével tértek haza. Ezt augusztus közepén helyezték el a ruzsai templomban, ami előtt szabadtéri ünnepi szentmisét celebrált Marek Jedraszewski krakkói érsek.

Tisztelet a szenteknek

Negyela Zoltán ruzsai plébános elmondta, az ereklyék tisztelete az egyházzal egyidős. – Kezdetben a keresztények temetkezési helyei mindig a mártírok helyeit jelölték meg, igyekeztek ott szentmisét bemutatni, ahol egy híres szent csontjai nyugodtak, a későbbiekben pedig méltó tiszteletet is próbáltak ezeknek a csontoknak adni.

A Szent Fausztina-ereklye elhelyezése Ruzsán.
Fotó: Török János

Mi tiszteljük a szenteket, mert valami nagyon alkottak, valamit visszaadtak, amit a Jóistentől kaptak, és ezáltal közbenjáróvá váltak Istennél miérettünk is, akik hozzájuk fohászkodunk, illetve hozzájuk folyamodunk segítségért – magyarázta a plébános.

Fogadta a bíboros

A plébános, mint elmesélte, csak egy egy krakkói utat szeretett volna szervezni egy barátjával, aki azt javasolta neki, ha már odamennek, keressék fel Stanisław Dziwisz bíborost, Szent II. János Pál a pápa egykori személyi titkárát, és kérjenek tőle egy II. János Pál-ereklyét.

– Én viccesnek gondoltam az egészet, de mégis elindítottuk a folyamatot, és egyszer csak értesítettek, hogy 2018. augusztus 20-án átvehetjük az ereklyét. Ezek után fogalmazódott meg bennünk a terv, hogy legyen egy Szent Fausztina-ereklyénk is, mert együtt adják ki az irgalmas Jézusnak a tiszteletét, ugyanis Szent Fausztina volt, aki az irgalmasság Isteni dicsőségét meglátta és annak terjesztője lett – tette hozzá Negyela Zoltán.

Az ereklye

A Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára szerint az ereklye latin eredetű szó (reliquia), eredetileg fontos történelmi eseményekkel, egyes személyekkel főleg szentekkel valamilyen kapcsolatban lévő földi maradványokat, tárgyakat jelentett. A Pallas nagy lexikona szerint ereklye szorosabb értelemben a szentek teste, testrészei, csontjai, tágabb értelemben mindazon tár­gyak, amelyekkel a szentek bizonyos viszonyban voltak. Magyarországi ereklyékkel foglalkozó korábbi cikkünket itt olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!