Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A meleg büszkeség hete: ˝ketrecben˝ vonulnak idén is a Pride-on

Szivárványba borult a világ néhány hete, amikor Amerika legalizálta a melegházasságot, Zuckerberg, Schwarzenegger és a hazai netezők azóta is színesek. Hazánkban ma tartják a budapesti melegfelvonulást, míg a Pride-hét elején Szegeden debütált először a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című film. Nem véletlen egyik többes szám sem.
"Győzött a szerelem. Egyenlőség a házasságban. Mostantól az ország törvénye" – ezekkel a szavakkal üdvözölte Barack Obama amerikai elnök a Legfelsőbb Bíróság két héttel ezelőtti döntését, amely legalizálta az USA-ban a melegházasságot. Ezt ünnepelve szivárványszínűre váltott a világ (nem homofób fele): több tízmillió netező és számos világmárka öltötte magára legalább digitálisan a jelképet, és olyan hírességek is megosztották közösségi oldalaikon, mint Mark Zuckerberg, Arnold Schwarzenegger, Anne Hathaway vagy Leonardo DiCaprio.

Magyarországon a múlt héten szintén elkezdődtek a Pride fesztivál hetének programjai, a vidéki városok közül először Szegeden mutatták be a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című filmet. A dokumentumfilm emléket állít a homoszexuálisok átkosbeli életének, eljutva egészen a máig.

Amerikában házasodhatnak a melegek. Szivárványszínt öltött a Fehér Ház, Barack Obama is üdvözölte a bíróság döntését. FOTÓ: nextcity.org
Amerikában házasodhatnak a melegek. Szivárványszínt öltött a Fehér Ház, Barack Obama is üdvözölte a bíróság döntését. FOTÓ: nextcity.org

A mát pedig az jellemzi, hogy – csakúgy, mint az elmúlt 6 évben – kordonok közé szorítva indul el újra a Budapest Pride nevű melegfelvonulás: az idén is az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek vonulnak a "ketrecben" (ezúttal Alföldi Róbert rendező vezetésével), és nem az őket támadó homofóbok. Szegedről több busz is indul a felvonulásra, a helyi LMBTQ-szervezet, a Colorful Circles jóvoltából.

Hol rabság van

Nyugat büszke, kelet sértett

A Pride időszaka a világ legtöbb pontján izgalmasan telt.
A svédországi Göteborgban 120 kisgyereket vitt ki óvodájuk a Westpride elnevezésű melegfelvonulásra. Sara Ghazi, óvónőjük azt mondta: az emberi méltóságra és arra oktatják a gyerekeket, hogy nem számít a nemi irányultság, sem a bőrszín. Ezzel arra szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hogy merjenek különbözni egymástól.
Írországban néhány héttel ezelőtt népszavazáson döntötte el az ír nép, hogy legalizálják a melegházasságot.
Spanyolországban 10 éve házasodhatnak a melegek, e 10 esztendő adatait hozták most nyilvánosságra. 2005 óta a déli országban 31 ezer 600 azonos nemű pár házasodott össze – közölte a spanyol statisztikai intézet (INE).
Az izraeli Tel-Aviv-beli melegfelvonuláson a melegek körében is kívülállónak számító transzneműek jogegyenlőségére külön felhívták a figyelmet, a menet díszvendége Conchita Wurst volt.
Az ukrajnai Kijevben félbeszakadt az ország történetének második melegfelvonulása, miután jobboldali szélsőségesek rátámadtak a menetet biztosító rendőrökre és a menet résztvevőire.
A török fővárosban, Isztambulban a rendőrség gumilövedéket, valamint könnygázt és vízágyút vetett be az Isztambul központjában rendezett melegfelvonulás feloszlatására – jelentette a Reuters. A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni rendezvény résztvevői a Recep Tayyip Erdogan török elnök "fasiszta rezsimjét" elítélő szlogeneket skandáltak.
De volt, hogy még kordonok között sem vállalhatták másságukat a magyar leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek – ezekre az időkre emlékszik vissza Takács Mária rendező új filmjében. (A hazai leszbikusok életével már 2009-es Eltitkolt évek című dokumentumfilmjében foglalkozott.)

A Meleg férfiak, hideg diktatúrák egy dokumentumfilm és a belőle készült interjúkötet címe, amelyben négy fiatal srác faggat hét idősebb meleg férfit az elmúlt 50 évről. (A filmben 11 szereplő tűnik fel.)

Tőlük megtudjuk: 62-ig büntethető volt az azonos neműek közötti kapcsolat, majd az LMBTQ emberek lettek azok, „akikről nem beszélünk", de adatokat a rendszerváltásig, sőt még utána is gyűjtöttek róluk. A film több szereplője elmondta: az azóta nyilvánossá vált adatokhoz, aktákhoz szerettek volna hozzáférni, de érdekes módon ma sem találják a kért dokumentumokat az illetékes hatóságok.

Átkosbeli üldöztetés ide, XXI. századi homofóbia oda, Nádasy Ádám a filmben így vall: – A sötét rabságból a világos szabadságba érkeztünk, sajnos ezt ki kell mondani – utal többek között arra a vásznon a magyar nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, hogy bár 2009-től bejegyeztethették élettársi kapcsolatukat az LMBTQ emberek hazánkban, 2013-ban ez a lehetőség megszűnt az alkotmány módosításával.

Melegpornó és hallgatás


A film szegedi szereplőjétől, Vásárhelyi Lajostól a bemutatón megtudtuk: ez a rabság vidéken még erősebb volt. Egy példát is hozott. A Belvárosi mozi rendszeres pornómoziestjeire emlékezett a rendszerváltás előttről: a vetítéseken és utánuk sem nagyon szólt egymáshoz a közönség. Egy József Attila-idézettel jellemezte ezt a helyzetet: "Fortélyos félelem igazgat minket" – szavalta. Történetét az interjúkötetből ismerhetjük meg, a filmvásznon Pálfi Balázs beszélt arról, hogy egy ideig Szegeden is „bujkált" a külvilág elől, míg fel nem vállalta homoszexualitását. Élete párjával, a lengyel származású Arkadiusz Karskival 2001-ben ismerkedtek meg, 2009 nyarán bejegyezett élettársi kapcsolatot kötöttek. Persze már Pesten élnek.
De miért lehetett könnyebb a rendszerváltás előtt Pesten melegnek lenni? Míg Szegeden máig sokan megjegyzést tesznek az „olyan" helyek előtt elhaladva, a fővárosban melegkultúráról is beszélhetünk.

Nádasdy Ádám író.
Nádasdy Ádám író.

Fürdő és közvécé helyett internet


A budapesti Gellért Fürdőben például az átkosban is bátran lehetett ismerkedni, sokan a nemi életüket élték ott. A Rácz, a Széchenyi és a Király Fürdőben is hasonlóan zajlottak a dolgok, és a Rákóczi úti Egyetem Presszó is köztudottan „meleg hely" volt. De kényszerközösség volt a melegbár, mint a falusi kocsma: amikor belépett valaki, egyből odafordultak a fejek, és felhangzott az „ez ki?" kérdés kánonban. Azonban a régi törzsvendégek sem voltak biztonságban: besúgók még itt is akadtak, és a legendás Tavasz Őrnagy vezette ügyosztályon mindent dokumentáltak.

Persze melegbulikat is tartottak, a privát rendezvényeknek ismert házak adtak helyet, de csak meghívásos úton lehetett bejutni. E házibulikhoz azonban be kellett először kerülni a társaságba. – A kapcsolódások akkor sokkal személyesebbek voltak, emiatt nehezebb volt bekerülni ezekbe a körökbe, de az átkosban minden az információn múlt: helyek, közösségek, emberek, a kapcsolatteremtés módja – fogalmazott a film rendezője, amikor arra kértük, hasonlítsa össze a múltat a jelennel, hiszen egy-egy rejtőzködő embernek vagy csoportnak az életét meghatározta, és talán ma is meghatározza, milyen információk állnak rendelkezésére „titkos" életében. – Az internet demokratikusabban működik, de az a baj, hogy sok személyes kapcsolódási pontot kivált – mondta Takács Mária.

Azért, valljuk be, a net még mindig elegánsabb megoldás az üzenetváltásra, és kevésbé kulturált az ismerkedés mondjuk a Blaha Lujza tér, a Astoria vagy a Deák nyilvános illemhelyein, amelyek nemcsak alkalmi légyottok, de a kapcsolatfelvétel helyéül is szolgáltak, a falaik és ajtajaik telefonszámokat és személyes üzeneteket őriztek.

Út a méltósághoz


De kik ők, akik egykor a falra írtak, szerencsétlen esetben ma már a párjuk oldalán, szerencsétlebben egyedül bujkálva élik mindennapjaikat? Milyen emberek lehetnek? Nádasdy Ádám A vastagbőrű mimóza című könyvében erre a kérdésre is válaszol. „Nem könnyű melegnek lenni: pluszteher az, amit cipelni kell. Mintha a kiránduláson minden huszonötödik gyereknek jóval nehezebb volna a hátizsákja. (A társadalom 4 százaléka lehet meleg Nádasdy szerint – a szerk.)

Beast, Mark Zuckerberg magyar pulija így ünnepelt.
Beast, Mark Zuckerberg magyar pulija így ünnepelt.

De ha egyszer fölcipelte a hegytetőre, joggal lehet büszke magára. Ezért jó melegnek lenni. Teljesítmény. Tudom, ez furcsán hangzik, hiszen senki sem akar meleg lenni, a melegséget senki sem választja. Majd bolond lenne egy lenézett, kigúnyolt csoport tagja lenni, ha volna más választása. Az él meleg életet, aki kénytelen belátni: nincs más útja. Akinek az örömhöz, az őszinteséghez, a méltósághoz csak ez az út vezet."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromos repülőgépek szelték át a La Manche-csatornát

Az Airbus gép első hosszú távú tesztrepülése előtt Hugues Duval francia pilóta saját együléses… Tovább olvasom