Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Az egerek tanúsítják, merre jártak a vikingek

A közönséges háziegér megmondja, milyen lépésekben teremtették meg a vikingek a tengeri birodalmukat, amely Skóciától Izlandon és Grönlandon át a Kanada keleti partjai mellett fekvő Új-fundland szigetéig terjedt.
Angol kutatók megállapították, hogy a közönséges háziegérnek, amely 3 ezer évvel ezelőtt vándorolt be Nyugat-Európába a Közel-Keletről, azóta három törzse alakult ki. Mivel az egér betelepszik a lakóházakba, és feljut a hajókra is, a különböző egértörzsek elterjedése megmutatja, hogy az emberek mikor merrefelé vándoroltak, és hol laktak.

A tudósok Nagy-Britannia csaknem 100 különböző pontján talált egérmaradványok mitokondriális - sejtmagon kívüli - DNS-ét megvizsgálva azt állapították meg, hogy a brit szigeten az egerek mind ugyanahhoz a törzshöz tartoznak, és hasonlítanak a Németországban talált egérszövetekhez. A Skócia északi csücskénél fekvő Orkney-szigeteken talált egerek viszont a norvégiaiakkal mutattak hasonlóságot.

Az egerek tanúsítják, merre jártak a vikingek.
Az egerek tanúsítják, merre jártak a vikingek.

Ez egyezik azzal a történelmi ténnyel, hogy a 11. században az Orkney-szigetek a viking birodalom egyik fontos központját képezték.

A tanulmány szerint az egerek mitokondriális DNS-ének vizsgálata az emberi történelem új aspektusaira deríthet fényt. Természetesen nemcsak a vikingek terjeszkedését, hanem más népcsoportok vándorlását is megvilágíthatják az egérmaradványok.

A tanulmány a brit tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the Royal Society B füzetének legújabb számában jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híres átkok: Tutanhamontól a turániig

Ötzi, a megfagyott ősember hét embert ölt meg, a Hope-gyémánt Marie-Anoinette vesztét is okozta, Tutanhamon múmiája sötétbe borította Kairót. Véletlen egybeeések? Átkoknak jártunk utána a Superman-tragédiáktól John F. Kennedy törvényszerű meggyilkolásáig. Még magyar átok is létezik: a turáni. Tovább olvasom