Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Üdvözlet Guantanamo-ról!

Fehér homok, lágyan fodrozódó hullámok, bronz barnára sült amerikaiak a karibi napfényben. Adott minden ahhoz, hogy jól érezzék magukat: mozi, golf-lecke, és természetesen ajándékbolt is, ahol pólókat, képeslapokat és műanyag iguánákat árulnak... VIDEÓVAL
Egyedül az ismétlődő motívum, a szögesdrót-dekoráció jelzi: valami nincs rendben.

Isten hozta a Talibán toronyban, Guantanamo Bay-ben, a Föld leghátborzongatóbb és legízléstelenebb turista célpontján! Ahogyan ezek a megdöbbentő mementók is mutatják: az amerikai hatóságok úgy promotálják a világ leghírhedtebb börtöntáborát az amerikai napimádóknak, mint a legolcsóbb nyaralási lehetőséget – a nemzetközi nemtetszés és tiltakozás ellenére.

Néhány kilométerre a csodálatos tengerparttól és a visszataszító, szuvenírként árusított játékoktól mintegy 300 „ellenséges harcos" fekszik a fullasztó hőségben, éber rémálomban. Hat éve már, hogy a zömében Afganisztánban fogságba esett külföldi rabokat először hozták Kuba az Egyesült Államok által használt szegletébe. És még mindig nem emeltek vádat ellenük. Amíg az őrizetesek bebörtönözve tengetik mindennapjaikat, a nyaralók szörfözhetnek, befizethetnek hajókirándulásra, halászhatnak tonhalat, kardhalat és fűrészes sügért is.

Jelenleg 280 fogoly izzad a 38 C-fokos hőségben Guantanamo poklában.
Jelenleg 280 fogoly izzad a 38 C fokos hőségben Guantanamo poklában.

Az Egyesült Államokból eddig több mint 1,5 millióan látogattak el a guantanamoi tengerpartra. Rajtuk kívül még az a 3000 munkás is nyaralt az erre alkalmas partszakaszon, akik a börtönt építették. A parton van McDonald's és bowling pálya is, valamint egy Wal-Mart szupermarket. A vakációt akciós áron kínálják: csupán 42 dollárért lehet egy éjszakára légkondicionált apartmant kivenni konyhával, fürdőszobával, nappalival és hálószobákkal.

Tőlünk azonban a szuvenírek kapják a legnagyobb kritikát. Az ajándékboltban láttunk olyan pólót is, amelyet őrtoronnyal díszítettek, amelyet szögesdrót vesz körül. A felirata: „A Guantanamo Bay-i Talibán Tornyok, a Karib-tenger legújabb, öt csillagos nyaralóhelye." És egy másik szlogen a pólókról: „A szabadság büszke védelmezői". Amit pedig egy iguánát ábrázoló képeslapon olvastunk: „Üdvözlet a paradicsomból, a Guantanamoi fürdő- és üdülőhelyről, a kubai napsütésből." A gyerekek számára kínált pólón pedig ez a felirat olvasható: "Valaki, aki szeret engem, vette nekem ezt a pólót Kubában, Guantanamo Bay-en." De vannak ennél megdöbbentőbbek is: „Sok puszit küldünk Guantanamo-ból!" és "Feltétlen kötelességünk megvédeni a szabadságot."

Az Egyesült Államokból eddig több mint 1,5 millióan látogattak el a guantanamoi tengerpartra.
A szabadság büszke védelmezői: az Egyesült Államokból eddig
több mint 1,5 millióan látogattak el a guantanamoi tengerpartra.

A Guantanamo-i turizmusról a tábor felszámolása ellen harcoló brit központú emberjogi szervezet ügyvéde és szóvivője, Zachary Katznelson így nyilatkozott:

– Amikor láttam, hogy milyen körülmények között élnek itt a fogva tartottak, teljesen megdöbbentem. Ugyanakkor láttam a pólókon a feliratokat is, szerintem ez szörnyű. Be kell vallanom, teljesen mértékben elutasítom mindezt. Hihetetlen számomra, hogy az Egyesült Államok engedélyével büszkén árulhatják ezeket a szuveníreket.


Katznelson egyébként 28 guantanamoi foglyot képvisel, és rendszeresen látogatja is őket:

– A hadsereg mindent szoros ellenőrzése alatt Guantanamo Bayen, és egy magas rangú tiszt a beleegyezését kellett hogy adja ezekhez a gusztustalan dolgokhoz – mondta. – Úgy tenni, mintha Guantanamo Bay csupán egy nagyszerű üdülőhely lenne a Karib-tengeren, egy olyan hely, ahol kellemesen ki lehet kapcsolódni a napsütésben, nem messze azoktól az emberektől, akiket megfosztottak a személyiségi jogaiktól, akiket kínoznak, bántalmaznak – nos, rendkívüli módon visszataszító, tűrhetetlen és nevetséges.

A guantanamoi foglyokat narancssárga kezeslábasokban ábrázolták.
Sokkoló: a guantanamoi foglyokat narancssárga kezeslábasokban ábrázolták.

Katznelson felháborodásában osztoznak a többi jogvédő szervezet képviselői is. A Liberty nevű szervezet igazgatója, Shami Chakrabarti azt mondta: Guantanamo szégyenteljes fejezet Amerika történetében. Az Amnesty International közleményében az áll: „Ezek a feltételezhetően 'vicces' szuvenírek rendkívül groteszk ízlésről tanúskodnak, az a tény pedig, hogy ezeket árulják a táborhoz közel, meglehetősen szegényes gondolkodásra vallanak."

Jelenleg 280 fogoly izzad a 38 C-fokos hőségben Guantanamo poklában. A tábort, ahol 7000 katona állomásozik, 2002-ben alapították, nem sokkal Afganisztán megszállása után. A 2004-ben készült fotók, amelyek a guantanamoi foglyokat narancssárga kezeslábasokban ábrázolták, sokkolták a világot.

Üdvözlet a paradicsomból, a Guantanamoi spa üdülőhelyről, a kubai napsütésből.
"Üdvözlet a paradicsomból, a Guantanamoi fürdő- és üdülőhelyről, a kubai napsütésből."

– A foglyok többségét elkülönítve tartják, a cellájuk nem nagyobb, mint egy vécé – mondta Katznelson. – Nincs kilátás a tengerre, helyette, ha lenne egyáltalán ablak, a foglyok csak egy sivár folyosóra láthatnának. A cellákat a padlótól a tetőik acéllal burkolták le, beleértve a vécét, a mosdót, és az ágyat is. Van egy népszerű téves értelmezés, miszerint ezeket a foglyokat bíróság elé állították, és a tárgyalás végén bűnösnek találták őket. Ez azonban nem igaz. Egyikük sem járt tárgyalóteremben. Azok a kínzások, amelyeket az amerikaiak alkalmaznak, változatosak és embertelenek. Az egyik ezek közül, hogy elárasztják a cellát dermesztő hideg levegővel. Egy másik: úgy tesznek, mintha a foglyokat elvinnék egy másik országba, mondjuk Egyiptomba, ahol megkínozzák őket.

Katznelson folytatta: „A fegyencek napi három alkalommal kapnak enni, de van kilenc olyan fogoly, akik több mint egy éve éhségsztrájkolnak, mert azt szeretnék elérni, hogy állítsák őket bíróság elé, vagy engedjék őket szabadon. Ezeket az embereket naponta kétszer erőszakkal etetik meg. Először leszíjazzák őket 16 különböző helyen, még a fejüket is hátul. Aztán egy tubust nyomnak az orrukba, egy másikat pedig a gyomrukba. Gyakran a tubusokat nem kenik be síkosítóval, és ugyan azt a tubust használják több fogolynál is, anélkül, hogy elmosnák két használat között.

Olvasóink írták

 • 5. Liverbird 2008. május 26. 19:50
  „Én borzasztóan sajnálom szegény kis tálibokat. Ártatlan mind, az USA jogtalanul tartja őket fogva.... Egy francot. Már csak a bamiani Buddha-szobrok felrobbantása miatt is megérdemelne mind egy fejlövést, és ez csak egy a sok barbár cselekményükből. Rohadt vallási fanatikusok, dögöljön meg mind.”
 • 4. pengee 2008. május 09. 07:34
  „nagyon sajnálom, hogy ide is sikerült belekeverni a vérjobbos szöveget. el-vo-nat-koz-ta-tás! érted?!”
 • 3. Vigyázat 2008. május 08. 19:56
  „Gyurcsány és tettestársai, rablóbandája is ezt fogja rövides csinálni, ha hagyjuk magunkat. Megérdemeljük.”
 • 2. geza 2008. május 08. 15:03
  „Igen!
  Éljen az USA általi demokrácia, az egyenlő jogok!!!!!
  Szerencse hogy ezt az áldásos demokráciát -mivel fejlettebb mindenkiénél - még exportálni is tudja.
  Vegyünk belőle jó sokat, ez kell MO-ra is!!!!”
 • 1. kertesz 2008. május 08. 12:29
  „Hhmmmm! amcsik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klímaváltozástól lettek pusztítóbbak a ciklonok?

Klímaszakértők hevesen vitatkoznak azon, hogy a klímaváltozással van-e összefüggésben a Katrina… Tovább olvasom