Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kamarai választások, sok kérdőjellel

Hétfőtől szavazhatnak az agrárkamarai tagok a megye egyetlen jelöltlistájára. A gazdák még nem látják: az alakulóban lévő új kamara valóban az érdekeiket képviseli-e majd, vagy csak egy feneketlen zsák lesz, amely elnyeli az 5000 forintos tagdíjakat.
Tavaly nyáron fogadta el a parlament azt a mezőgazdaságra vonatkozó törvényt, amely szerint mindenki, aki élelmiszert termel, vagy azzal kereskedik, kötelezően lépjen be az agrárkamarába. Ez egy érdekképviseleti csoport, ezért mindenkinek előnyös az abban való részvétel, érveltek mellette. Függetlenül attól, hogy őstermelőről vagy cégről van szó, az 5000 forintos tagdíjat november végéig kellett befizetni. Csongrád megyében több mint 16 ezren járultak a kasszához, ezzel a taglétszámmal pedig arra jogosult a megye, hogy a térségben hétfőn kezdődő küldöttválasztó szavazásra 90 főből álló listát állítson. A választók nem személyre, hanem a teljes névjegyzékre szavaznak, és minden megyében az az összeállítás nyer, amelyre a legtöbben voksoltak. Csongrád megyében biztos a befutó, hiszen egyetlen lista létezik, az, amelyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) delegált. A szövetség elnökségi tagja, a Csongrád Megyei Agrárkamara átmeneti elnöke, Kispál Ferenc nem tudta megmondani, hogy az érvényes voksoláshoz el kell-e érni bizonyos számú igenlő választ. Annyi biztos: márciusban minden megyei alakuló küldöttgyűlésen kiválasztanak 4-4 alelnököt és 15-15 országos küldöttet, akikből összeáll – a ma még átmeneti elnökséggel működő Magyar Agrárkamara (MA) helyett – az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, vagy más néven Új Nemzeti Agrárkamara. Az új köztestület Kispál Ferenc szerint valódi szakmai műhely lesz, ahol végre helyet kapnak a termelők.

Bojkott

A választás az országos sajtóban is nagy visszhangot kapott. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) például kijelentette: szerintük bizonyos emberek pozícióba helyezéséről van szó, ezért távolmaradnak ettől a – véleményük szerint – lejátszott meccstől. Az MA ezt a bojkottot politikai nyomásra mímelt pánikkeltésnek nevezte, és azt hangoztatta: ha akart volna, a saját embereivel a MOSZ is állíthatott volna listát. Talán az ideje nem volt erre elég, ugyanúgy, ahogy a fiatal gazdákat tömörítő AGRYA-nak sem, amely sajtóközleményben azt írta: „a lehetséges listaállító szervezetek hivatalos, felkészülést segítő előzetes tájékoztatást nem kaptak a választás várható rendszeréről". A választási szabályzatot az ideiglenes kamarai elnökség január 10-én hozta nyilvánosságra, a listaállításra január 21-éig lett volna lehetőség. A fiatal gazdák úgy fogalmaztak: erre kevés volt 11 nap. 
Igaz, őket eddig nem sikerült erről maradéktalanul meggyőzni, egyelőre nem látják, hogyan képviseli majd az új grémium például a több mint 15 ezer regisztrált Csongrád megyei őstermelő érdekeit. A csongrád-bokrosi gazda, Balogh János például attól tart: csak a pénzüket szedik be, ami – mivel Győrffy Balázs, az MA átmeneti elnöke szerint közel 200 ezren regisztráltak – országosan legalább 1 milliárd forint.

– Érdekképviseletről majd akkor beszélhetünk, ha nem 400 százalékos árréssel látjuk viszont a termékeinket az áruházakban. Addig attól tartunk, hogy egy vízfejet ültetnek a nyakunkba. A választással kapcsolatban tanácstalanok és dühösek vagyunk, nem tudjuk, érdemes-e az urnához járulni. A jelöltek jó részét vagy nem ismerjük, vagy tudjuk róla, hogy legfeljebb virágcserépben látott földet – adott hangot nemtetszésének. A bokrosi gazda évtizedek óta főállásban a mezőgazdasággal foglalkozik, 7 hektáron termel. Azt mondja, az uniós csatlakozás óta úgy látja: rossz irányba megy a magyar gazdák sorsa, és az MA sem áll a helyzet magaslatán. Szerinte a szervezetre jellemző átgondolatlanságot jól példázza az ő esete: előbb három ajánlott levélben megírták neki, hogy nem szavazhat a kamarai választáson, majd pár nappal később – azonos dátummal – arról tájékoztatták, hogy mégis. – A befizetett 5000 forint tagsági díjamból majdnem a felét ajánlott levelekre költötték. Attól félünk, hogy hasonló haszontalan dolgokra mennek majd el számolatlanul az összegek – mondta a bokrosi termelő.

Olvasóink írták

  • 2. szatocs 2013. február 01. 19:24
    „Csak gratulálni tudok,ez tényleg egy alulról érkező kezdeményezés néhány szépség hibával.A jelölt állítás az egy komoly dolog,mint látjuk ez igaz is.Azt gondolná az ember esetleg tényleg ennek már lenne értelme,pedig nincs az elnök illettve az alelnöki posztok,az országos küldöttek listája adott,miről kell akkor dönteni?Akik időben befizették a regisztráció ötezer Ft-ját 2012.11.29.én és regisztráltatták magukat a falugazdásznál szinte mindenkinek kiküldte Györffi Balázs a nem szavazhat levelet,illetve reklamálhat tértivevényes levélben,csak zárójelben kérdezem a Búék-os levelet mi alapján küldték?Azért akik egy-pár évet a mezőgazdaságban eltöltöttek emlékeznek rá,hogy ami kötelező volt azért nem fizettünk,a 21 században már mindenért fizetni kell.Egyet nem lenne szabad elfelejteni,ha nem lesznek azok akik befizessék az ötezreket és a tagdíjat,akkor azokra se lesz szükség akik ezt kitalálták.”
  • 1. glayout 2013. február 01. 06:48
    „A befizetett 5000 forint NEM tagdíj, hanem regisztrációs díj. A tagdíjak mértékét a közgyűlés fogja meghatározni.

    Mire fog elmenni a befizetett díj? Könnyen megjósolható. Valószínű, hogy nem az egyszerű kistermelőket fogják belőle jó tanácsokkal ellátni és nem is a mi érdekeinket fogják védeni az integrátorainkkal szemben, akik lenyúlják a bevételeink felét.
    Már szétküldték, a számunkra teljesen felesleges és használhatatlan elektronikus leveleiket, valamint kaptunk karácsonyi üdvözlőlapot is (de minek???)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrahasznosítja a cigarettacsikket egy fiatal amerikai vállalkozó

A világon elsőként indította el Tom Szaky a cigarettacsikkek újrahasznosításának programját, amelyet Kanada, az USA és Spanyolország után Magyarországon is be fognak vezetni. Tovább olvasom