Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Román-magyar meccs az M43-ason

Csongrád megye - Hamarabb elkészülnek a román autópálya-építők Arad és Nagylak között, mint a magyarok Nagylak és Makó között – jósolták Romániában két éve. Idén tavasszal már úgy volt, a mi útépítőink végeznek előbb. Mára kiderült, mindkét oldalon tovább tart a munka, mint tervezték. Jövőre eldől, ki győz.
Magyar oldalon az autópálya Makótól Nagylakig épül, a román oldalon Temesvártól Aradon át Nagylakig. A két beruházás a határon össze fog érni, így logikus. Műszaki, pénzügyi, földtani, vízrajzi adottságokon és az időjáráson is múlik, melyik oldalon hogyan haladnak, mikorra készülnek el. Ám az, hogy melyik oldalt adják át előbb, mint kiderült, csöppet sem mellékes kérdés.

2012-ben azt írta egy aradi internetes portál, hogy Romániában 2013 végéig meg fog épülni az autópálya a Temesvár–Arad–Nagylak vonalon, a magyar oldalon viszont pénzügyi nehézségek miatt lehet, késni fognak, akár egy évet is. Erre akkor úgy reagált a magyar állam cége, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), hogy márpedig halad a beruházás, megvan a kivitelező, a befejezés határideje 2014. szeptember 30., ami csak egy hónapnyi csúszás az eredeti tervhez képest.


A román szakasz nem készült el az ígért határidőre. Egyrészt azért, mert az illetékes román minisztérium még 2012-ben felbontotta a szerződést az akkor már látható csúszás miatt az Arad és Pécska között dolgozó céggel. A helyzetet bonyolította, hogy az autópálya egy másik szakaszát egy osztrák cég építette, amely tavaly csődöt jelentett. Az állam újra megpályáztatta a két szakaszt, és egy konzorcium folytathatta a munkát.

Készül az M43-as Makó és Nagylak között. A lemosott rézsűt ki kell javítani. Fotó: Karnok Csaba
Készül az M43-as Makó és Nagylak között. A lemosott rézsűt ki kell javítani. Fotó: Karnok Csaba

Idén februárban tehát úgy tűnt, mi állunk jobban, az M43-as hamarabb elkészül, mint a romániai autópálya. Ha ez tényleg így alakul, nálunk Nagylakra érve a kamionoknak le kell hajtaniuk a sztrádáról, hogy a 43-as főút határátkelőjénél átjussanak Romániába. Lázár János – akkor még államtitkár – Nagylakon egy lakossági fórumon azt mondta, dolgozni fog azért, hogy az M43-ason érkező forgalom itt ne zúduljon át a községen, hanem kerülje meg.

Meddig tarthat ez az ideiglenes állapot? A román autópálya- és útfejlesztő cég lapunknak legutóbb küldött válasza szerint a Nagylak–Arad autópálya-szakaszt a tervek szerint 2015. január 22-én adják át a forgalomnak.

Azt, hogy mi idén szeptember 30-áig befejezzük az M43-ast, egészen sokáig mondták a döntéshozók. A NIF honlapján még most is az olvasható, hogy a 46,4 milliárdba kerülő magyar autópálya-szakasz forgalomba helyezésének tervezett időpontja 2014. november közepe. De ez már elavult információ. A NIF kommunikációs vezetőjétől, Loppert Dánieltől a minap arról érdeklődtünk, hogy az utóbbi hetek időjárása mennyiben hátráltatta a munkát, tekintve, hogy az épülő autópálya töltését több helyen megkezdte a lezúduló esővíz. A NIF szerint ez csak néhány napos késedelmet okozott, az ilyen időjárási szélsőségeket, amennyire lehet, be szokta kalkulálni a kivitelező, amikor elvállalja a munkát. Loppert Dániel azt is írta, hogy „a forgalomba helyezés várhatóan jövő év első félévének végén megtörténhet".
Tehát ha az ígéreteket nézzük, most épp megint a románok állnak jobban.

A Jobbik az ingyenes elkerülőért

A Jobbik eddig és ezután is kiáll az ingyenes M43-as elkerülő út mellett – hangsúlyozta Dudás Zoltán, a párt Csongrád megyei alelnöke, sándorfalvi polgármesterjelölt tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Európában nincs még egy olyan város, ahol fizetni kell az elkerülő út használatáért, azért a hét kilométerért, ami a 47-es utat és az 5-ös utat köti össze. – A probléma érinti a sándorfalvi, hódmezővásárhelyi lakosokat is, a következő megyei közgyűlésnek lépnie kell ebben az ügyben – magyarázta Dudás Zoltán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón új korszakot ígért Orbán Viktor

10 perces utcafórumot tartott Makón a Csanád vezér téren, a Glorius szálló előtt Orbán Viktor… Tovább olvasom