Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Szeméthegyek a makói határban

Makó - Ismét lehetőséget kellene teremteni arra, hogy a makóiak leadhassák a háztartási hulladékot a megszokott szeméttelepen – összegezte Márton Imre önkormányzati képviselő egy civil szemétgyűjtő akció eredményét. Az A. S. A. nem zárkózik el ettől, hatósági engedélyekre vár.
Összesen öt köbméternyi, főként zsákokban az árokba dobott szemetet szedtek össze azok a makói önkéntesek, akik a minap arra vállalkoztak, hogy 5 kilométer hosszan megtisztítják a városból kivezető Ószegedi út menti területeket. Az egyik szervező, Márton Imre önkormányzati képviselő elmondta: a munka fél 10-kor kezdődött, és délután 2-ig tartott. Ami összegyűlt, azt konténerbe tették, az elszállítást az A. S. A. köztisztasági kft. vállalta.

Az önkéntesek az Ószegedi út mentén 5 köbméter szemetet szedtek össze. Fotó: DM/DV
Az önkéntesek az Ószegedi út mentén 5 köbméter szemetet szedtek össze.
Fotó: DM/DV

Tapasztalataik szerint a széthajigált szemét döntő többsége háztartási hulladék – sok volt például a vissza nem váltható üveg, a műanyag flakon és a papír. A képviselő úgy véli, hasznos volt, hogy korábban a makói szeméttelepre egy köbméteres mennyiségig ingyen lehetett bevinni a lakossági hulladékot. Ez a lehetőség a tavalyi szolgáltatóváltáskor megszűnt, most már csak a vásárhelyi telepre lehetne vinni, de ezt a távolság miatt bizonyára kevesen teszik meg. Szerinte a régi lehetőséget, ha nem is ingyenesen, esetleg korlátozott formában, de vissza kellene állítani.

Az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-nek ez szándékában is áll, de hogy lesz-e belőle valami, az az engedélyező hatóságokon múlik – mondta el lapunknak Reith Imre, a társaság ügyvezető igazgatója. Terveik szerint a gyűjtőhely a régi szeméttelepen lesz. Nem díjmentesen, de mennyiségi korlátozás nélkül lehet majd ide bevinni a háztartási hulladékot.

Olvasóink írták

 • 11. dmonlájn 2011. március 02. 18:28
  „"Szerinte a régi lehetőséget, ha nem is ingyenesen, esetleg korlátozott formában, de vissza kellene állítani.
  Az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-nek ez szándékában is áll, de hogy lesz-e belőle valami, az az engedélyező hatóságokon múlik" na ezt nem értem: a hatóság nem engedi az ingyenes szemétlerakást vagy a szeméttelep tulajdonosa?!”
 • 10. dmonlájn 2011. március 02. 18:27
  „most rossz indulató leszek:

  Márton képviselő nem erre lakik véletlenül? és az ő szemét szúrta a szemét?! Vagy kevésbé rossz indulatú: tán nem ez lenne az ő körzete?!”
 • 9. FEFE 2011. március 02. 09:57
  „Tragédia ez az ország. Halvány remény sincs a fejlődésre. Balkán maradunk még vagy 200 évig.”
 • 8. deszkás 2011. március 02. 09:50
  „És a szemét "azonositása"? Á az macerás inkább dobálják csak szét majd összeszedi akinek szúrja a szemét.”
 • 7. chromecat 2011. március 02. 09:24
  „Az lesz a megoldás, hogy az önkéntesek szedik a szemetet, vagy egyszerűen ott hagyják a vadlerakókat? Az utólagos takarítás is pénzbe kerül; a szemét közvetett károkat is okoz a városnak (talajszennyezés, idegenforgalom, stb.); Akkor melyik megoldás a drága?

  Ha jó volt az ingyenes lehetőség, miért nem állítják vissza? Ha lehetővé tennék a korlátozott (1m3) ingyenes lerakást, azzal a tudatos szemétkezelést is erősítenék a lakosokban, nem? Aki meg ezzel se él, azt büntessék csak meg. (a büntetést meg fordítsák a szemétgyűjtés/kezelés költségeire).”
 • 6. KamuNeni 2011. március 01. 14:42
  „Miert ne lehetne ingyenesen? Benne van az adoban nem???”
 • 5. zoltanszabo 2011. március 01. 13:50
  „Most jó,hogy 30 cm hó borít mindent. A 43.út mellett ami volt a múlt héten--nen semmi. A parkolókba min.egy --egy ilyen nagy konténer kellene . HÁT SZÉGYEN.”
 • 4. Silvio_Dante 2011. március 01. 13:09
  „Sajnos élnek ebben a városban olyan emberek, akiknek a környezeti kultúrájuk egyenlő a nullával. Ezek az emberek semmit nem fognak változni, még akkor sem, ha ingyen vinnék el a szemetet tőlük.”
 • 3. hajosinas 2011. március 01. 12:57
  „A következő civil kezdeményezésnek "a civilizált polgári gondolkodás és viselkedés NORMÁI szemét ügyben" címet kellene adni, ha valakik ezt megszerveznék.De azt hiszem, kiknek ez nagyon hasznos előadás lenne, el sem mennének az előadásra.Legfeljebb, ha ingyen sört és virslit osztanának az odalátogatóknak.De nagy részük az adomány elfogyasztása után elsunnyogna az előadás helyszínéről. Mert a Magyar az találékony fajta.”
 • 2. QM 2011. március 01. 12:33
  „Máshol is van sok szemét, csak az épületen belül van és úgy mondjuk szemetek.”
 • 1. imre321 2011. március 01. 11:26
  „Nehéz árral szembe úszni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztották a posta felújítását

Bizonytalan időre felfüggeszti a Magyar Posta Zrt. a makói nagyposta régen várt felújításának tervezését, a kivitelezés indítását. Tovább olvasom