Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Egyszerűen csak Plútó

Csongrád - Sorozatunkban olyan edzőkkel, vezetőkkel, sportemberekkel, pedagógusokkal foglalkozunk, akik a saját területükön kimagaslót alkottak. Ilyen Csongrádon a helyi megyei I. osztályú labdarúgóklub elnöke, Kiss István, akit csak Plútóként ismernek.
Ha valaki Csongrádon a helyi labdarúgó-egyesület elnökét – de nyugodtan mondhatjuk, a mindenesét – keresi, ne Kiss Istvánként tegye, hanem inkább Plútóként.

Elnök és csapata: Kiss István a csongrádi futball éltetője. FOTÓK: FRANK YVETTE
Kiss István a csongrádi futball éltetője.
Fotók: Frank Yvette
– Idestova negyven éve így becéznek. Már gyerekkoromban kistermetű voltam, míg a Plútó törpebolygó, így valaki fejében a két dolog összejött, el is nevezett Plútónak. A városban nem is ismernek másképpen. Az egykori edzőm egy meccsen bekiabált: Pista, Pista, de nem reagáltam rá semmit. A szünetben aztán figyelmeztetett, hogy hányszor kell nekem szólnia, erre mondtam neki: ha Plútónak hív, akkor biztos meghallom. Elfogadom, és megszoktam, hogy így hívnak még a gyerekek is. Nem a név a fontos, hanem hogy tiszteljenek és köszönjenek – mondta Kiss István. Az utóbbi mondata alapján kitűnik, hogy mely értékek a fontosak Plútónak.

– Azon vagyok, hogy a futball mellett neveljük is a gyerekeket. Az életem is erről szólt: ha a futball nincs, én sem vagyok sehol. A labdarúgás nagyon sok mindenre megtanított, többek között a viselkedésre is. Annak idején ha nem köszöntünk, elzavartak, és azt mondták, gondolkodjunk egy kicsit. Pár perc kellett, hogy rájöjjünk, mit is hibáztunk – mesélte a klubvezető.
Kiss István a Csongrád színeiben az NB III-ban, illetve a megyei bajnokságban több éven át játszott. Csatárként kezdte, majd később védő lett. Ahogy visszaemlékszik a pályafutására, nem maradt benne hiányérzet.


A csapat
A csapat

– Ami bennem volt, az ki is jött. Nem tudtam futballozni, de nagyon lelkes voltam. Bármit mondtak, megtettem. Plútó, a tűzgolyó – így neveztek annak idején a szurkolók, mert lelkes voltam, mentem fel és le. Nem lehetett mást tenni, hiszen gyakran ezernél is többen voltak a lelátón – nyilatkozta Kiss.
A befejezés előtt még két évet eltöltött játékos-edzőként Tömörkényben, majd végleg szögre akasztotta a cipőt. Előtte a csongrádi klubnál ügyvezető volt 1992-től 1995-ig, utána technikai vezető, majd amikor megszűnt a futballcsapat, új klubot alapított 2000-ben, és azóta az elnöke is.

– Csak közhelyeket tudok mondani: nagyon sok mindent kell tenni azért, hogy működjön az egyesület. A tenni akarás viszont nagyon nehéz, hiszen a gazdasági helyzet is bonyolult, de a bírók nem jönnek el szeretetből meccset vezetni. Az elmúlt tizenhárom év azonban inkább az örömről, mint a bánatról szólt. Többszörös bajnokok vagyunk felnőtt és ifjúsági szinten, és amikor 2010-ben százéves volt a csongrádi futball, minden csapatunk első lett. Ha ezenkívül nem történik már semmi a klubbal, akkor is azt mondom, érdemes vele foglalkozni. A nagyszülők neveltek fel, sokat voltam egyedül, így értékelem, hogy a család mindenben mellettem áll. 17 éves fiam és 5 éves lányom született a feleségemtől; nagyon szeretem őket – mondta végül Kiss István Plútó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egygólos szentesi siker

A Szentes–OSC férfi OB I-es vízilabda- mérkőzést 7–6-ra a hazai csapat nyerte, de a bírók sokat tettek azért, hogy a különbség ne legyen nagyobb. Tovább olvasom