Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Avar kori sírokat találtak a régészek Szeged-Szőregen

A jó állapotban megmaradt sírok anyaga rendkívül látványos.
Avar kori sírokra és egy késő bronz kori település maradványaira bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az egykori szőregi homokbánya területén.

A szőregi szabadidőpark építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatás során összesen hat, a VII-VIII. századból származó avar kori sír és egy késő bronz kori település maradványa, néhány terménytároló gödör került elő - mondta Balogh Tibor ásatásvezető régész a helyszínen az MTI-nek szerdán.

A jó állapotban megmaradt sírok anyaga rendkívül látványos. Az egyik fiatal - tíz-tizenöt éves - nő csontvázát rejtő sírból a szokványosnak mondható cserépedény és állati csontból készült mellékletek mellett előkerült egy orsógomb és egy szépen megmunkált, csont tűtartó is. A férfi sírok - amelyek húsz és negyven éves koruk között elhunytak csontvázát rejtik - egyikében pedig egy bronzveretes övet találtak. A bőrre felvarrt fém díszekkel ékesített övet feltehetően akkor kaphatta meg az ifjú, amikor férfivá érett - közölte a szakember.

Iványi Aurél, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy az ásatás nem hátráltatja a szabadidőpark uniós támogatással megvalósuló rekonstrukcióját, a Rózsaünnep és a hagyományőrző szőregi csata helyszínéül szolgáló terület rendezése a tervezet novemberi határidőre előreláthatólag elkészül.

Olvasóink írták

 • 4. rastaman 2009. szeptember 17. 07:55
  „Móra Ferenc írásaiból tudom, hogy többször végzett ásatásokat Szőregen, valószínű, hogy érdemes lenne nem csak leletmentő célzattal feltárni az ottani területet.”
 • 3. Dittike 2009. szeptember 16. 22:13
  „képek a feltárásról:
  http://www.panoramio.com/photo/26892649”
 • 2. IVY 2009. szeptember 16. 15:57
  „Nincs.
  Félnek, hogy odamegyünk egy fémkeresővel.....:)”
 • 1. benq 2009. szeptember 16. 15:52
  „kép nincs??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak nyáron dolgozik a diák

Szeged - Mire költik a pénzt, miért dolgoznak a diákok, milyen korosztály vállal munkát? Többek… Tovább olvasom