Al-Ex

2014.09.04. 23:20

Hétezer tartós munkahelyre van szükség

Kothencz megígérte, amit már csinálunk.

A szegedma.hu-nak adott interjújában Kothencz János, a Fidesz polgármesterjelöltje végre konkretizálta azt, hogy hogyan képzeli Szegeden a munkahelyteremtést: „Itt hétezer tartós munkahelyre van szükség, és én azt gondolom, ezt két ciklus alatt elérni nem vágyálom. Az ELI mellett létesülő Tudáspark a szakértők szerint négyezer ember számára teremt lehetőséget. Itt elsősorban a szolgáltató területeken történhet munkahelyteremtés a szegedi kis- és középvállalkozások bevonásával. További három ezer főnek munkát adó, termelő beruházás idecsábítása, telepítése, feldolgozóipar létesítése a környékbeli településekkel együttműködve fejlesztések és vállalkozásbarát helyi gazdaságpolitika által, megint csak reális cél, amihez az eszközök is rendelkezésre állnak. Az egyik ilyen nagy vállalásunk a Biopolisz beruházás megépítése a kapcsolódó a déli Tisza-híddal.

 

A fenti szövegben az általam kiemelt két megfogható ígéret van, az ELI melletti tudáspark, és a belvárosi egyetemi infrastruktúrához, a klinikákhoz kapcsolódó Biopolisz a kapcsolódó Tisza-híddal.

 

Az ELI-ről 2009-ben döntött a magyar kormány, Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején. A beruházás jelenleg is zajlik, bár az Orbán-kormány kétszer is leállította az előkészítést és hozzávetőleg két éven át vizsgálgatta, hogy szükséges-e a projekt egyáltalán. Érdemes arra emlékeztetni, hogy a tudományos központhoz kapcsolódó tudáspark munkahelyteremtő hatása már az 5 évvel ezelőtti döntésben is fontos szempont volt, hiszen ez egy alapvetően gazdaságfejlesztési program. A Kothencz által hivatkozott számok 5 éve ismertek.

 

A Biopolisz-park első üteme, az új klinikával pedig már el is készült, és ami gazdaságfejlesztési szempontból egyáltalán nem elhanyagolható, az Önkormányzat a klinika tágabb környezetében 800 milliós értékben épített ki közművet és utat, ami a területen a további, munkahelyteremtő beruházásokhoz nélkülözhetetlen. Első változatban elkészült déli Tisza-híd megvalósíthatósági tanulmánya, és folytatódik a munka az ütemezett megvalósítás vizsgálatával.

 

Kár, hogy Kothencz pártja, a Fidesz két évvel ezelőtt nemmel szavazott, mikor a Közgyűlés, a Város nevében megfogalmazta, hogy többek között ezeket a projekteket kívánja továbbfejleszteni a 2014-20-as uniós ciklusban. Szerencsére ezeknek a beruházásoknak a megvalósulása úgy tűnik, hogy eddig sem azon múlott, hogy mi szegedi Fidesz véleménye, hanem az éveken át, kitartóan végzett, megalapozó, tervező munkán, előkészítésen.

 

Valami olyasmit megígérni, aminek a megvalósítása már folyamatban van, ahogy a Fidesz polgármesterjelöltje, Kothencz János is tette, nem nehéz feladat. Még annyira sem nehéz, mint krumplit osztani.

 


Korábbi írások hasonló témában:


var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-26254729-1']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

// ]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!