Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

200 milliós bírság megtévesztő hitelkártya-hirdetésekért

200 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az OTP Bank Nyrt-re, mert a pénzintézet annak ellenére a fogyasztókat megtévesztő módon népszerűsíti a hitelkártyáit. A GVH elmarasztalta a Magyar Cetelem Bank Zrt-t is.
A GVH 2006 szeptember végén marasztalta el először az OTP-t, mert a bank 2003-tól nem adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy a hitelkártya milyen feltételekkel használható kamatmentesen. A bank bíróság előtt megtámadta a GVH döntését, ám első fokon a Fővárosi Bíróság elutasította a keresetét.

Mivel a pénzintézet nem változtatott a hitelkártyát népszerűsítő gyakorlatán, a Versenyhivatal ismét eljárást indított, de ezúttal 200 millió forintos bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztése miatt.

A GVH emellett ügy döntött, hogy piactisztítási célú vizsgálatsorozatot indít a fogyasztókat megtévesztő hitelkártya hirdetések visszaszorítása érdekében.

Ennek keretében eljárás indult a Cetelem Bank ellen is. Mivel a versenyhatóság úgy találta, hogy ez a pénzintézet sem ad megfelelő tájékoztatást a hitelkártyáival kapcsolatban, 8 millió forint bírságot szabott ki.

Az OTP-n és a Cetelemen kívül több pénzintézetet is megbírságolt a GVH: a K&H 15 millió, a Citibank 20 millió, az Erste Bank 2 millió a Raiffeisen Bank 9 millió, a Budapest Bank pedig 12 millió forint bírságot fizetett. A GVH piactisztító vizsgálatsorozata tovább folytatódik - áll a GVH-nak a Független Hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21,7 milliárd forint pluszbevételt hozott a vizitdíj

Egész évre vetítve 21,7 milliárd forint pluszbevételt jelentett a kórházaknak és az egészségügyi… Tovább olvasom