Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A kormány a dízel jövedéki adójának csökkentését kérte

Derogációt kért a magyar kormány a dízel jövedéki adójára az Európai Bizottságtól (EB) - mondta el egy sajtóbeszélgetésen az Unió vám- és adóügyi biztosa. Kovács László kiemelte: jelenleg két szabályozás is befolyásolja a tagállamokban a dízel jövedéki adóját.
Az Unióban van egy minimum szint, amelynél nem lehet kisebb a teher mértéke. "Ez jelenleg 1000 literenként 300 euró körül van"- mondta a magyar biztos.

Kovács László hozzá tette: hatályban van egy másik korlát is, amelyet a tagállamok 2002-ben határoztak meg. Ez pedig befagyasztotta az Unióban a dízel jövedéki adóját egy adott szinten, amely alá nem lehet menni. "Így előfordulhat, hogy valahol, mint most Magyarországon, a teher mértéke a meghatározott minimum felett van, de azt nem csökkentheti az uniós ország kormánya, mert nem mehet a 2002-ben befagyasztott szint alá" - magyarázta a nehézségeket Kovács László.

A magyar kormány most arra kérte a bizottságot, hogy a 2002-es befagyasztott szintről a meghatározott minimumra csökkenthesse a dízel jövedéki adóját. Ez literenként mintegy 9 forintos mérséklést jelentene. Az ügyben viszonylag gyorsan, akár már a jövő héten is dönthet majd az adóügyekkel foglalkozó főigazgatóság.

Kovács László szerint azonban a kérés elutasítása várható, mivel korábban a bizottság, valamint az uniós pénzügyminiszterek is azt mondták: a magas üzemanyagárakra nem megfelelő válasz az adócsökkentés.

Az egyre dráguló olajjal egyébként az EB jövő szerdai ülésén foglalkozik. "Megoldást keresünk a helyzetre"- mondta Kovács László. Hozzátette, hogy jelenleg négy javaslat van az asztalon. Az első az, hogy az Unió gyakoroljon nyomást az olajtermelőkre, hogy több olajat vigyenek piacra.

A második lehetőség, hogy az olajipari társaságokat kérik önmérsékletre, a harmadik, hogy a drága üzemanyagokból extra profitra szert tevő cégeket extra adóval sújtsák. Végül pedig azt is megfontolják, hogy a költségvetésben a magas árakból befolyó többletbevételekből szociális alapon kompenzálják a rászorulókat.

Olvasóink írták

 • 4. c1 2008. június 07. 17:58
  „Ronda alak!”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. június 06. 18:44
  „Nincs is április elseje. Ez a kormány csökkentene adót? Jó vicc.”
 • 2. matriné 2008. június 06. 14:18
  „Ezek a vezérek inkább egyenként a fogaikat húzatnák ki érzéstelenítő nélkül, mint, hogy a bezsebeléseikből engednének! Még mindig nem ismerik Őket?”
 • 1. mofed 2008. június 06. 13:36
  „rohadt tetvek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: rendben mennek az EU-s nagyprojektek

Nem leállítani, hanem éppenséggel felgyorsítani kell az Európai Unió támogatásával készülő… Tovább olvasom