Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Adócsökkentést javasol Kóka

1000 milliárd forintos adó és költségvetési kiadáscsökkentést javasol az SZDSZ 2009-től, és a fokozatosan 20-ról 18 százalékra csökkenő egykulcsos adó bevezetését -mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján.
A liberális politikus szerint Magyarországon a gazdasági növekedés motorjai lefulladtak, újra kell indítani ezeket, ehhez pedig markáns közteherviselési reform kell. "Magyarország, ideje adót csökkenteni" -mondta a politikus. Kóka János azt is világossá tette, hogy az SZDSZ világos és egyértelmű feltétele lesz a költségvetés támogatásának megfontolásánál az adócsökkentés.

Az adócsökkentés nem az SZDSZ mániája, olyan gazdaságpolitikai kényszer, amit ha nem hajtunk végre, Magyarország lemarad -mondta a politikus, hozzátéve, hogy a velünk versengő országok, így például Szlovákia és Románia is bevezette már az egykulcsos adót.

Az SZDSZ javaslata szerint nyáron szakértői és politikai szinten is egyeztetések lennének a közteherviselés reformjáról, amit ősszel tárgyalhatna az Országgyűlés. A liberálisok három év alatt 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentést javasolnak, úgy hogy jövőre 500, majd a rákövetkező két évben 250-250 milliárddal csökkentenék az állami kiadásokat. Forrásokat erre a szociális rendszer rászorultsági alapúvá tétele nyomán felszabaduló keretben és bizonyos adókedvezmények megszüntetésében látnak.

A liberálisok 2009-től vezetnék be az egykulcsos adót idehaza, mértéke 20 százaléka lenne majd két év alatt, évente egy százalékos csökkentéssel 18 százalékon állna meg 2011-től. Az SZDSZ javaslatai között szerepel továbbá a szolidaritási adó megszüntetése is, amit a kormány azzal az ígérettel vezetett be, hogy a költségvetési egyensúly helyreállása után kivezet az adórendszerből.

Olvasóink írták

 • 11. seleron 2008. június 04. 14:53
  „Kókánalk azt kéne javasolni hogy vonuljon vissza a politikátol. Én még jobbakat tudnék IGÉRNI.”
 • 10. FREDDY/S 2008. június 04. 10:34
  „Valamikor a 10%-os áfát emelték fel 20%-ra. Ha most 18% lesz, akkor még mindig 8%-kal több, mint volt egykoron, nemde...”
 • 9. busch 2008. június 04. 09:02
  „a nyugateurópai államokban hónapok óta ez a fö téma... a gigantikus nyersolaj illetve az alapélelmiszerek drasztikus áremelkedése lefékezte az egész világon a vásárlóeröt...”
 • 8. raffy2 2008. június 03. 22:00
  „na igen,ez a kóka egy nagyon nagy alak.hallgatom a parlamenti beszédeit,és mintha ebben az egy hónapban jutott volna ide az ország helyzete,mint amiben most van.kóka,hogy idejutott az ország, ebben a te pártod is benne van nyakig.és hiába énekelsz,az rajtad már nem segít.sőt,még ha 10 hátast dobsz,az sem.éppen olyan vagy mint gy.f.te is csalással nyertél!”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. június 03. 20:57
  „Nem bírom ki, grafomán vagyok :-)

  LAZÁ-val értek egyet.

  Kedves János!

  Mi a jó büdös francot csináltatok évekig? Ott voltál, lehetett volna reformkodni! Azt hazudtátok, hogy több SZDSZ, kevesebb adó. Több adó lett, szerencsére kevesebb, jóval kevesebb SZDSZ, remélem, nem marad belőletek semmi.
  Ha azt teszed a pártoddal, mint az országgal, anyukád már nem fog csuklani. Csak te.”
 • 6. LAZA 2008. június 03. 17:15
  „Tényleg nagyon nehéz bármit is hozzá füzni ahhoz amikor ez az ember megszólal.
  2 éve még száguldó vadállatok,mindenki minket irigyel olyan csodálatos a gazdaság stb,stb,
  most meg totális mélypont
  ja és szegény annyit de annyit dolgozik,hogy nincs ideje szabadságra menni ezért aztán legombol rólunk négy és fél millácskát egy év alatti szabadságmegváltás cimén.”
 • 5. 4 2008. június 03. 14:25
  „Kókadt úr , azt mikor fogja javasolni, hogy a képviselők;
  - NE VEHESSENEK FEL SZÁMLA NÉLKÜL PÉNZEKET a parlamentben,
  -HOGY EGY-EGY KÉPVISELŐ NE LEHESSEN EGYSZERRE TŐBB BIZOTTSÁG TAGJA, MAGAS HONORÁRIUMÉRT,
  Talán ha ezeket is megszavaztattná ujra hinnének az Szdsz-nek, de sok reményt ne fűzzön hozzá.


  Az adócsökkentést pedig úgy is megszavazzák, hiszen pár év és jön a választás az Mszp sem hagy ki egy ilyen kampány fogást!!
  Utána úgy is bevasalják duplán az adó fizetőkön.”
 • 4. colomano 2008. június 03. 14:09
  „Én igenis egyetértek az egykulcsos adóval.
  Miért vagyok én a legnagyobb SZJA-adókulcssal büntetve, mert annyit keresek?
  Viszont csak annyi jár nekem is mindenből, mint egy minimálbéresnek.”
 • 3. 2" 2008. június 03. 13:47
  „de jó...10ft-tal többet kapok!!!DDD
  Magukhoz alakítják ezt is...”
 • 2. patron 2008. június 03. 13:15
  „Az annyit százalékban értem.”
 • 1. patron 2008. június 03. 13:01
  „Egykulcsos adó= A millirádot kereső is csak annyit adózik, mint a 70 000 forintot kereső. Az zavarja a szadeszt, hogy a Nemzetért többet kell tenniük a gazdagoknak, mint a szegényeknek. Persze akkor miből vennének Floridában házat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több adóbevallás érkezett be eddig, mint tavaly ilyenkor

Az APEH szóvivője szerint a többlet szja bevallás hátterében az egyének tavalyinál nagyobb bevallási… Tovább olvasom